Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2008 - Anul XIII, nr. 305 (3986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ecouri

Georges Cotos, „o figură tropeziană”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Aşa cum semnalam la început de decembrie, pictorului bucovinean Georges Cotos (care de mai bine de şase decenii trăieşte cu Bucovina în suflet pe malul Mediteranei, la Saint -Tropez) i s-a conferit, prin decret al preşedintelui României, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

 

„România îl onorează pe Georges Cotos”

Maestrului nonagenar i s-a remis, pe data de 12 decembrie a.c., în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Primăria din Saint-Tropez, decoraţia şi diploma de excelenţă a Ministerului de Externe de către dl. Cornel Alecse, consulul general al României la Marsilia.

Pe site-ul www.varmatin.com putem citi textul „La Roumanie honore Georges Cotos” („România îl onorează pe Georges Cotos”) şi avem totodată prilejul să-l vedem pe maestru, la venerabila-i vârstă, într-o imagine surprinsă de fotograful Xavier Giraud, la ceremonia din Salle de la Glaye.

 

Pasărea Phoenix

Cunoscut ca „o figură tropeziană” atât pentru talentul său de pictor, cât şi pentru că a creat şi a lansat pe piaţă îngheţata „Popoff”, Georges Cotos a fost prezentat de Evelyne Serdjenian ca „o pasăre Phoenix” pentru „energia şi capacitatea sa de supravieţuire şi de renaştere”.

Artistul s-a născut în anul 1915 în comuna Straja şi s-a stabilit în Franţa după cel de-al doilea război mondial (război în care a luptat pe frontul de la Stalingrad şi a supravieţuit malariei).

Georges Cotos (care a fost decorat şi cu medalia „Serviciul credincios” cu spade cl. III-a) s-a impus ca artist, practicând o pictură pe care criticul de artă ieşean Valentin Ciucă a apreciat-o ca fiind „unică, irepetabilă, incitantă”, o pictură „care vine din profunzimile abisale ale fiinţei sale interioare, unde se nasc, concomitent, elanuri şi prăbuşiri”.

 

Ţinutul natal, Bucovina

Comunitatea din oraşul Gura Humorului, care îi datorează lui Georges Cotos existenţa muzeului local (muzeu care valorizează acum un tezaur inestimabil care are ca nucleu generoasa donaţie a artistului) i-a dedicat serii întregi de manifestări.

Artistul, ale cărui tablouri cu nebănuite forme şi culori se găsesc în colecţii şi galerii din Londra, Helsinki, Stockholm, Washington, Madrid, Paris, Nisa şi bineînţeles Saint-Tropez, locul în care s-a stabilit şi trăieşte cu Bucovina în suflet şi cu gândul la ţara în care s-a născut (despre care vorbeşte cu ardoare spunându-i „România mea”) este cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului.

Cu câţiva ani în urmă, când a împlinit vârsta de 90 de ani, a primit din partea Primăriei şi a Consiliului Local din Gura Humorului Diploma de excelenţă “pentru contribuţia la îmbogăţirea patrimoniului cultural al oraşului Gura Humorului şi al ţinutului natal, Bucovina”.

Prin conferirea Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal”, numele lui Georges Cotos, îngemănat cu numele Bucovinei, rezonează din nou în România, în Franţa care l-a adoptat şi, mai departe, în întreg spaţiul european.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Georges Cotos, „o figură tropeziană”.
 Vizualizări articol: 1127 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Georges Cotos, „o figură tropeziană”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei