Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 feb 2008 - Anul XIII, nr. 45 (3726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

„Universul văzut de pe Pământ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În rotonda Planetariului Suceava (Observatorul Astronomic), care funcţionează ca secţie a Complexului Muzeal Bucovina, s-a deschis miercuri noua expoziţie permanentă cu imagini (luminate) captate de Telescopul Spaţiul Hubble.

Expoziţia cu genericul „Universul văzut de pe Pământ” se circumscrie manifestărilor pregătitoare Anului Internaţional al Astronomiei - AIA 2009.

 

Doi suceveni în Comitetul Naţional AIA 2009

Aşa cum ne-a spus prof. muzeograf Emil Turcu, Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) a declarat anul 2009 ca An Internaţional al Astronomiei (AIA 2009) cu tema „Universul te aşteaptă să-l descoperi”, marcând totodată cea de-a 400-a aniversare a primei observaţii astronomice făcute prin telescop de către Galileo Galilei.

Activităţile AIA 2009 se vor desfăşura pe plan local, regional şi naţional pentru pregătirea acestora fiind constituite aşa numitele Puncte Nodale Naţionale în fiecare ţară.

În România, din Comitetul Naţional AIA 2009 coordonat de dr. Magda Stavinschi, care este preşedintele Comisiei de Educaţie a Uniunii Astronomice Internaţionale, fac parte şi doi  muzeografi ai Planetariului sucevean, Emil Turcu şi Dimitrie Olenici.

 

Imagini captate de Telescopul Spaţial Hubble

Emil Turcu a precizat că imaginile expoziţiei din rotondă au fost primite de la Observatorul European din Emisfera Sudică, coordonat de Agenţia Spaţială Europeană, şi i-au fost puse la dispoziţie personal de către astronomul Pedro Russo, coordonatorul activităţilor care se vor desfăşura sub egida AIA 2009.

Din cele 24 de imagini color, cu nebuloase şi galaxii, 21 au fost captate, pe parcursul celor 15 ani de activitate, de Telescopul Spaţial Hubble, celelalte trei fiind introduse în expoziţie pentru spectaculozitate.

Totodată, pe casa scărilor care conduce către sala de la etaj (unde a fost susţinută o prelegere cu proiecţie de imagini, la carte au participat elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare”) sunt expuse alte 35 de imagini din Univers (galaxii, nebuloase, găuri negre, impactul unei comete...) captate, aşa cum ne-a spus prof. muzeograf Mariana Gavrilescu, de acelaşi telescop spaţial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Universul văzut de pe Pământ”.
 Vizualizări articol: 1464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
„Universul văzut de pe Pământ”2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale verzi 4 porţii - (30 minute + 30 minute la frigider) 3 salate verzi mai mari300g brânză proaspătă de vaci100g telemea rasă1 lingură seminţe de chimen1 leg. mărar1 ceapă roşie2 linguri ulei de măsline2 cepe verzi2 linguri hrean ras200ml... Citeşte