Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 nov 2009 - Anul XIV, nr. 261 (4247)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Cel mai respingător cuvânt din limba română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai respingător cuvânt din limba română este „fraier”. Un cuvânt întâlnit astăzi pe buzele tuturor, un cuvânt care a căpătat luciu de la excesul de întrebuinţare.
Dar cine este de fapt fraierul, cel desconsiderat de toată lumea? „Dicţionarul explicativ al limbii române”, cum face cu multe alte cuvinte, îi expediază repede sensul, indicându-l drept un „om prost, care nu ştie să se descurce, să profite într-o anumită împrejurare”. O fi fraierul un om prost? Nu cred, deşi folclorul nostru neastâmpărat indică cele trei elemente indispensabile vieţii: „apa, aerul şi fraierul”.
Fraierul este, cred eu, omul de treabă, omul bun la suflet şi cu frică de Dumnezeu, calităţi care azi sunt socotite defecte. Fraier este şoferul care merge cu viteză legală, dar fraier este şi şoferul care a comis o infracţiune mică şi apoi îşi plăteşte amenda, în loc să o conteste, încercând să facă din negru alb. Fraier este funcţionarul care nu ia şpagă. Fraier este cel ce-şi duce gunoiul la pubelă, în loc să-l arunce unde-i vine la îndemână.
Fraier este primarul care nu-şi foloseşte funcţia pentru chiverniseală, presupunând că există în România un asemenea primar. Fraier este ziaristul care nu-l arde de să nu se vadă pe primar, ca să-l intimideze şi apoi să bea adălmaşul, sub forma unei locuinţe ANL. Fraier este ginecologul care nu se dă la pacientele frumoase, crăcite pe scaunul ăla indecent. Fraier este bolnavul de hepatită C, care nu apelează la o pilă ca să se bage peste rând la medicamente. Fraier este cel care salută politicos pe toată lumea. Fraier este cel care-şi oferă locul în autobuz unei persoane bolnave. Fraier este ăla care stă de trei decenii cu aceeaşi nevastă, când atâtea bunăciuni mişună pe sub nasul său. Fraieri am fost noi, cei care ne-am făcut armata, în timp ce toţi fâşneţii o fentau. Fraier este ăla care-ţi împrumută o grămadă de bani şi crede – ce fraier! – că o să fii atât de fraier încât să-i înapoiezi.
Cred că dacă fraierii s-ar uni într-un partid, ar intra lejerescu în parlament. Dar acolo, în mod firesc, ar fi luaţi de fraieri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai respingător cuvânt din limba română.
 Vizualizări articol: 3697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Cel mai respingător cuvânt din limba română5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Offf trimis de
( 6 nov 2009, 11:49:38
Din pacate acesta este adevarul d-le Catalin ,majoritatea oamenilor din aceasta tara traiesc cu acesta mentalitate comentariile mele sunt de prisos ,murind si nascanduse alte generatii se vor schimba si obiceiurile. actuala generatie este contaminata de comunism si de aici vine tot raul,saracia mizeria si hotia .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei