Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 84 (8613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Oameni frumoși din dulcele târg al Ieșilor

Cenaclul literar-artistic „Nicolae Labiș” Fălticeni a avut bucuria reîntâlnirii la finele lunii martie cu doisprezece „apostoli” ai Asociației Umoriștilor - Al. O. Teodoreanu - Iași. Spunem reîntâlnire deoarece în luna ianuarie, câțiva din membrii cenaclului fălticenean ne-am deplasat la Iași, unde am avut parte de o primire călduroasă, chiar dacă Baba Dochia și-a scuturat ultimul dintre cojoace.

La Fălticeni ultima zi de martie a fost o adevărată zi de vară solară, ca sufletul nostru. Domnul prof. dr. Codrin Bența, directorul Colegiului Național „Nicu Gane”, unde se află sediul cenaclului nostru, a fost alături de noi, oferind oaspeților, în cuvântul său de primire, o prezentare plină de elocință a prestigioasei instituții de învățământ amintite.

În Sala de Marmură oaspeții au putut admira o expoziție de fotografie − cu steme, sigilii, parafe de epocă −  intitulată „Fălticeniul de-a lungul veacurilor”, realizată de Marinel Dănilă, membru al cenaclului, un veritabil artist al fotografiei, cronicar foto al tuturor evenimentelor culturale și depozitar al memoriei locurilor și oamenilor din acest spațiu istoric și geografic.

Ședința de cenaclu, desfășurată în Amfiteatrul colegiului, a fost ca un duet în care invitații noștri  − coordonați de domnul Daniel Bratu, președinte executiv, și de domnul Vasile Vajoga, președinte de onoare − alături de membrii cenaclului fălticenean, s-au manifestat entuziast pe tărâm literar și muzical.

Clepsidra a fost nevoită să șomeze pentru că intervențiile spontane au generat umor și viu interes. Daniel Bratu și Sanda Nicucie s-au duelat în vers și cântec, învingătoare ieșind iubirea. Adevărat cavaler al epigramei, domnul Vasile Vajoga a dat zicere unor „bulbuceli” la Fălticeni. I s-a răspuns că un președinte este numai în afara casei, în fața soției fiind, de regulă, „preș”. Două doamne din sală au jubilat: poeta Daria Dumescu și îngerul meu păzitor, Nora. 

Domnul Oleg Spînu, în calitate de dublu președinte al cenaclului „IA’ȘI scrie” și al  „Asociației Dreptul Basarabiei”, a impresionat prin umorul debordant, inspirat, de mare subtilitate. Este membru de onoare și jurist al Asociației Umoriștilor - Al. O. Teodoreanu - Iași. A venit însoțit de muza personală, doamna Lili Spînu.

Poetele Daria Dumescu, Aurica Andrei - Franchini și Angela Nesteriuc ne-au incitat prin sensibilitatea și originalitatea propriilor creații lirice. Recitatorul Aurel Novac ne-a cucerit prin trăirea scenică și memoria elefantină, declamându-ne poezii din creația celor mai mari poeți ai neamului.

Un „grand Merci” artistului fotograf al ieșenilor, domnului Sabrino Franchini, spirit jucăuș, ochi pătrunzător, inimă largă și suflet luminos!

De la Fălticeni, debutul a aparținut Hristinei Chifan care, la cei trei ani ai săi, a recitat − ca o adevărată  artistă− poezii de Adrian Păunescu și Grigore Vieru. Sora ei Maria, de 8 ani, a recitat din creația poetului zilei de 31 martie, Nichita Stănescu, și din Nicolae Labiș, cu aceeași trăire cunoscută, fiind câștigătoarea unor valoroase premii de recitare. Alexandra Chifan, mama celor două minunate membre ale cenaclului, a recitat din propria creație, remarcându-se prin originalitate.

Basarabeanca Ilinca Sobiețchi, elevă a Colegiului Național „Nicu Gane”, membră a cenaclului nostru, a citit poeme din propria creație. Ioana Busuioc, elevă a aceleiași instituții, a debutat în cenaclu, fiind apreciată pentru plasticitatea imaginilor poetice. Ne-a promis că, la viitoarea întâlnire, ne va cânta și la pian.

Din rândul gazdelor au mai citit din propriile creații poeta Maria Țigănescu Crețu, animatorul cultural Costel Bephu, prozatorii Vasile Moroșanu și Niculina Prundeanu. Profesorul Puiu Crețu ne-a încântat cu flautul său fermecat, interpretând Doina Bucovinei și Cântec de joc din zona Fălticeni.

A fost un adevărat regal al creației autentice, al bunei dispoziții și trăirii artistice pe care ni le dorim mereu și pentru care le mulțumim aleșilor noștri invitați.

Constantin Bulboacă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oameni frumoși din dulcele târg al Ieșilor.
 Vizualizări articol: 325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oameni frumoși din dulcele târg al Ieșilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei