Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 12 (7929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Colțul cititorului

15 ianuarie - o zi de mare sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava

Mihai Eminescu este personalitatea relevantă pentru un întreg univers spiritual autohton, pe care îl numim, fără nuanță, „eminescian”. Sâmbătă, în inima românilor de pretutindeni, a fost zi de sărbătoare, deoarece, pe 15 ianuarie, aniversăm Ziua Poetului Național, Mihai Eminescu, și Ziua  Culturii Române.

Mai cu seamă, astăzi, în dulcea Bucovină, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava îmbracă straie de sărbătoare. Astfel, colegiul nostru este reprezentat de numele luceafărului poeziei românești și se distinge ca fiind una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din județ, din toate timpurile, datorită performanțelor atinse de către elevi și de profesori. Drept mulțumire pentru patronul nostru spiritual și pentru ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentru cultura română, Colegiul Național „Mihai Eminescu” își serbează „Ziua Școlii”, pe 15 ianuarie, data de naștere a Poetului Național.

Ziua Colegiului evidențiază, cum nicăieri nu lucește mai bine, considerația, gratitudinea și dragostea pentru cel ce stă strajă la intrarea în liceu, Mihai Eminescu. Tind să cred că toată suflarea ce pășește spre colegiul nostru vine condusă de o chemare. Astfel, se justifică blazonul liceului, reprezentat de formarea de învățători și educatoare, adică profilul pedagogic. În acest sens, anual, activități festive și amintiri depănate cu emoție marchează această memorabilă zi. Cu toate că fiecare liceu din Suceava acordă o importanță deosebită celor ce îi reprezintă, colegiul nostru mereu s-a desprins din tipare. Chiar dacă Bucovina a avut mereu prestigiul de a avea locuitori ce pun accent pe prezervarea identității naționale și pe posibilitatea afirmării valorii și ineditului spațiului cultural, profesorii și elevii de la acest liceu și-au demonstrat, cu mai mare amploare, dragostea pentru ceea ce este frumos, valoros, original și autentic. Gândindu-se la unul dintre simbolurile României, Poetul Național, acești oameni, de la an la an, s-au autodepășit.

Trecutul recent al serbării zilei liceului ne amintește de activitățile notabile, dar și de oaspeți de seamă, oameni de cultură, inspectori, profesori pensionari, a căror activitate a însemnat dăruire și implicare pentru modelarea nenumăratelor generații de elevi. Din nefericire, în ultimii doi ani, pandemia a reprezentat un obstacol în ceea ce privește întâlnirea fizică a acestora. Însă tradiția a fost dusă mai departe, iar noi am demonstrat că  ceea ce Dumnezeu unește, nimeni nu poate să despartă! În acest sens, din cauza imposibilității de a ne întâlni cu toții în format fizic, colectivul liceului nostru a luat parte la activitățile eminesciene, fie conectându-se la platformele on-line, fie la activitățile cu public și, în același timp, conectându-se unul cu sufletul celuilalt.

Pentru că omul sfințește locul, liceul se bucură de activități inedite, organizate de către doamna director, prof. Tronciu Anca Maria, doamna director adjunct, prof. Iacob Andreia Cezara și doamna Ciobîcă Maria, coordonator pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare. Astfel, oameni deosebiți și-au concretizat ideile, prin activități, precum „Convorbiri cu Eminescu” („Recital de poezie”, „Expoziție de carte”, Film -„Eminescu-i nemurirea”), coordonate de către bibliotecar Andrei Lăcrămioara și prof. Iurea Cătălina. Doamna bibliotecar Andrei Lăcrămioara  a propus activitatea „Serbarea de la Putna 150” („Continuitatea unui ideal - expoziție de manuscrise, prezentare online expusă de doamna Ifrimescu de la Muzeul Bucovinei, „Serbarea de la Putna”- expoziție în memoria lui Eminescu), în strânsă colaborare cu prof. Rotariu Maria, care a realizat un moment poetic eminescian, și cu doamnele profesoare Cazac Gabriela și Lorenți Camelia. De asemenea, bibliotecar Andrei Lăcrămioara și prof. Hetriuc Cristina au coordonat activitatea „Pe urmele poetului Mihai Eminescu” (expoziție de carte, prezentări PowerPoint/recital de poezie, prezentare film) și „Eminescu în memoria universală”. Mai apoi, bibliotecar Andrei Lăcrămioara, prof. Mireuță Mariana și prof. Cotos Maria au propus activitățile: „Revederea cu Eminescu”, „Expoziții de carte la biblioteca școlii” și „Recital din poezia lui Eminescu”. Totodată, bibliotecar Andrei Lăcrămioara a colaborat cu prof. Lorenți Camelia pentru a fi posibilă activitatea „Citindu-l pe Eminescu”. În același timp, prof. Mera Simona a coordonat  „Răsărituri eminesciene-Expoziție de artă plastică” , iar prof. Cușnir Rahila a prezentat „Expoziția de postere eminesciene”. În plus, prof. Mihoc Lucia și prof. Martineac Delia au ilustrat influențele ucrainene asupra personalității lui Eminescu. Dar foarte așteptate au fost  și activitățile  ce  bucură publicul, precum „Meci demonstrativ de dezbatere”, susținut de către două echipe,  membri activi ai Clubului de Dezbateri Paideia. Moțiunea –„Acest parlament susține ca opera lui Mihai Eminescu nu mai este actuală” –activitate coordonată de doamna profesoară Hacman Laurența. Pe lângă acestea, „Moment poetic și muzical” – la Biblioteca Universității Ștefan cel Mare Suceava, „Citindu-l pe Eminescu” –  la Biblioteca Colegiului Național Mihai Eminescu/ Biblioteca Bucovina (online), parteneri: Teatrul „Matei Vișniec”, Biblioteca Bucovinei, și „Eminescu în memoria universală”– laBiblioteca Colegiului Național Mihai Eminescu au fost alte activități care au încheiat emoționant „dorul de Eminescu” din acest an. Dar să nu uităm nici de momentele antrenante, precum competițiile sportive, sau momentele festive, precum depunerile de coroane, care au creat tabloul complet al „Revederii” cu Eminescu, la liceul ce-i poartă numele. 

Se impune să precizăm că amploarea manifestărilor a schimbat „Ziua Școlii” în „Săptămâna Școlii”, deoarece desfășurarea programului a acoperit intervalul 10-14 ianuarie, iar parteneri în realizarea lor au fost: Biblioteca Colegiului Național Mihai Eminescu, Complexul Muzeal Ipotești, Muzeul Bucovinei, Asociația Alianța Franceză din Suceava, Asociația părinților, Biblioteca Universității  Ștefan cel Mare Suceava, Teatrul ”Matei Vișniec”, cărora le mulțumim!

Toate acestea  demonstrează că interesul nostru este să fim, în fiecare an, mai buni decât în anul precedent! Pentru diversitatea și unicitatea momentelor festive le datorăm mulțumiri și recunoștință elevilor, dar mai ales cadrelor didactice ale colegiului nostru.

În consecință, precum susține luceafărul poeziei românești „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac”. Ca atare, de la mic la mare, prin fapte, atât elevii, cât și mentorii lor stimează Poetul Național, Mihai Eminescu. Mergând pe drumul vieții, Eminescu a lăsat urme de pași pe sufletele românilor!

(Cîrciu Ionela-Teodora, Clasa a XI-a H, profil pedagogic, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 ianuarie - o zi de mare sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava.
 Vizualizări articol: 1149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
15 ianuarie - o zi de mare sărbătoare la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei