Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 259 (7871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Elevi de la Clubul de inventică al Colegiului ”Petru Rareș” Suceava, premiaţi la concursul ROSEF

Felicitări elevilor pentru rezultatele la concursul ROSEF 2021, dar mai ales felicitări pentru implicare și pentru dorința de finalizare a unor lucrări ample, în condiții pandemice, nu tocmai prielnice pentru activitatea de inventică, realizată pe grupe.

În data de 30 octombrie a avut loc concursul național ROSEF (Romanian Science Engineering Fair), coordonat de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava. Anunțat inițial cu derulare fizică, s-a renunțat la acest mod de organizare datorită evoluției pandemice din Suceava. Astfel, participanții au realizat prezentarea lucrării lor de inventică în sistem on line. Anterior interviului, ei au trimis juriului fișa de înscriere, un rezumat de maxim zece pagini al lucrării și un film de prezentare. În timpul concursului, concurenții au răspuns și la întrebările juriului.

Clubul de inventică al Colegiului Național ”Petru Rareș” din Suceava a prezentat în concurs următoarele două lucrări:

1.     Dispozitiv pentru modelare și susținere a mersului, autori Antonie Rareș Grigoraș și Mihai Hulubeac (clasa a 10-a, respectiv clasa a 11-a, profil real, matematică informatică bilingv română-germană)

2.     Lumina prietenoasă, autori Răzvan Nicoară și Sabin Vașcovici (clasa a 9-a, profil real, matematică-informatică bilingv română-engleză).

Prima lucrare este o continuare firească a ceea ce autorii lucrează de mai bine de un an, cu numele inițial de Inoshoes, care a avut nenumărate variante, mult îmbunătățite una față de alta, după testări și experimente realizate în procesul mersului. Scopul acestei lucrări a fost de a realiza un dispozitiv pentru prevenirea îmbolnăvirii articulațiilor unei persoane datorate unor frecvențe nedecvate ale pașilor, în baza unui model fizico-matematic al mersului, dezvoltat de autori. În această formă și în colaborare cu un al treilea membru al echipei, Segiu Codină, lucrarea a reprezentat România la Eucys 2021, în luna septembrie. Acesta este un concurs de inventică organizat de către Uniunea Europeană, prin programul Știință și Societate și se adresează tinerilor inventivi, care sunt hotărâți să se dezvolte personal prin învățare și inovare în mediile în care activează. România se află la a doua participare la această manifestare. După procesul de afiliere, realizat în anul 2019, Suceava a fost reprezentată atunci de lucrarea ”Ochelarii fericirii”, elaborată după mai bine de doi ani de muncă de către Ioana Ruxandra Greculeac și de către Tudor Petracovici, coechipieri cu mai multe lucrări de cercetare școlară la activ. În prezent lucrarea lui Antonie și a lui Mihai s-a extins și se adresează unei persoane cu handicap locomotor la unul dintre picioare.

A doua lucrare este un studiu școlar care se referă la analiza comparativă a modalităților de a realiza întunecarea unui spațiu cu destinația de sală festivă, în care lumina naturală pătrunde printr-un luminator piramidal, situat în tavanul sălii. Este vorba despre amfiteatrul noului Centru de documentare informare, pe care Colegiul Național ”Petru Rareș” l-a dat în folosință la începutul anului școlar în curs. Au fost studiate cinci metode de reducere a fluxului luminos care pătrunde în sala festivă, dintre care două cu propuneri de soluții noi, care nu există pe piață.  

Ambele lucrări se află în cursa pentru a reprezenta România la concursurile internaționale de inventică, în sezonul 2021-2022, autorii lor aflându-se într-un proces de îmbunătățire continuă a performării invențiilor. Le doresc succes pentru mai departe în dificilul demers în care s-au angajat.

Prof. Anca Viorica Greculeac, coordonator al Clubului de inventică

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi de la Clubul de inventică al Colegiului ”Petru Rareș” Suceava, premiaţi la concursul ROSEF.
 Vizualizări articol: 1713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevi de la Clubul de inventică al Colegiului ”Petru Rareș” Suceava, premiaţi la concursul ROSEF5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei