Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iul 2011 - Anul XVI, nr. 172 (4770)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect de ordin

Pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 grame

Comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândă produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creşterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micşorările de gramaj, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Practica de control a ANPC a reţinut faptul că mulţi producători de pâine variază gramajul pe bucată, micşorând periodic cantitatea cu 5-20 de grame pe bucată, cu scopul de a-şi majora profiturile şi inducând astfel în eroare consumatorii, aceştia neavând cum să sesizeze aceste variaţii de gramaj", se spune în proiectul de act normativ.

Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, afirmă că iniţiativa aparţine patronatului din industria pâinii.

"Vrem să venim în sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile în care unii producători vând pâine umplută cu aer. Unii zic că nu scumpesc pâinea, menţin preţurile, dar micşorează gramajul", a declarat pentru MEDIAFAX Aurel Popescu.

Potrivit ANPC, prin stabilirea exactă a parametrilor de cantitate a pâinii vor fi eliminate neregulile din industria de panificaţie, având în vedere raportul între cantitate şi volum, iar astfel va creşte calitatea produselor.

Astfel, pâinea comercializată pe piaţă va trebui să aibă o cantitate netă de minim 200 de grame, iar creşterea greutăţii va fi permisă doar din 100 în 100 de grame.

Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată.

Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fi acceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10% pentru pâinea de 300 de grame, de 9% pentru produsele care cântăresc 400-500 de grame, de 7,5% pentru pâinea de 600-1.000 de grame şi de 7% pentru o cantitate mai mare de un kilogram.

Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 grame.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pâinea va avea cel puţin 200 de grame, iar creşterea în greutate va fi din 100 în 100 grame0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei