Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mai 2011 - Anul XVI, nr. 122 (4720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAI propune includerea administraţiei publice locale în sfera de competenţă a DGA

Mai mult de jumătate dintre români consideră că primăriile sunt afectate de corupţie, context în care MAI propune includerea autorităţilor administraţiei publice locale în sfera de competenţă a DGA.

Propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) este cuprinsă într-un proiect de adoptare a unei politici publice care să crească integritatea în administraţie.

Potrivit propunerii de politică publică, măsura este necesară pentru că la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale atenţia acordată prevenirii şi combaterii corupţiei a fost foarte redusă.

Pentru prevenirea faptelor de corupţie nu sunt realizate activităţi proactive specializate, iar, în domeniul combaterii, activităţile se desfăşoară sub coordonarea unităţilor de parchet fără a avea un exerciţiu instituţional consolidat, precizează MAI în documentul postat pe site-ul ministerului.

 

75% dintre români cred că în ultimii cinci ani corupţia a crescut

Conform statisticilor citate de MAI, 75 la sută dintre români cred că în ultimii cinci ani corupţia a crescut, aproape 60 la sută din cetăţeni consideră că primăriile sunt afectate de corupţie, iar 13 la sută din populaţia majoră admite că a dat mită în ultimul an, inclusiv autorităţilor publice locale şi instituţiilor subordonate acestora. Valoarea medie a mitei pe individ este de 574 de lei pe o perioadă de 12 luni. În aceeaşi perioadă valoarea totală estimată a mitei este de 1,3 miliarde de lei.

Totodată, corupţia afectează în special persoanele cu venituri mici, suma de 574 de lei reprezentând în jur de 90-95 la sută din salariul lunar al celor cu venit minim pe economie. În plus, 73 la sută din români consideră că pentru a reuşi în carieră trebuie să apelezi la mijloace ilegale, precum mita sau traficul de influenţă.

MAI arată că, în contextul în care autorităţile publice nu au fost susţinute sistematic în eforturile de promovare a integrităţii, este necesară o colaborare mai strânsă între acestea şi minister.

Principalele obiective ale noii politici sunt informarea directă, până în primul an, a minimum 40.000 de persoane angajate la nivelul administraţiilor publice locale despre noile reglementări şi instruirea în cei patru ani de derulare a unui număr minim de 16.000 de persoane. De asemenea, se urmăreşte promovarea unei linii telverde pentru un grup ţintă de 500.000 de cetăţeni, creşterea numărului de apeluri sesizând fapte de corupţie şi creşterea numărului de denunţuri cu cinci-zece la sută anual.

Ministerul mai urmăreşte creşterea numărului de sesizări privind fapte de corupţie la nivelul administraţiei publice locale înaintate parchetelor cu 100 la sută în primul an şi cu 150 la sută în următorii trei ani.

 

DGA se va concentra pe domeniile relevante, dar vulnerabile

MAI a prezentat mai multe variante de soluţionare a problemei corupţiei din administraţia publică locală, cea recomandată în urma consultărilor preliminare fiind includerea concomitentă a autorităţilor administraţiei publice locale în sfera de competenţă a DGA.

"Această variantă atinge în cea mai mare măsură obiectivele propuse. De asemenea, este şi varianta preferată de către respondenţii anchetei pe bază de sondaj derulată la nivelul administraţiilor publice locale (APL) în perioada aprilie-mai 2011, majoritatea respondenţilor, mai exact 82 la sută dintre aceştia, consideră că măsurile de prevenire şi combatere a corupţiei trebuie să se desfăşoare concomitent la nivelul tuturor instituţiilor APL pentru o eficacitate crescută a acestora", explică MAI.

Astfel, DGA se va concentra pe domeniile relevante, dar vulnerabile, în special cele de informare şi instruire, identificate de către respondenţii la anchetă drept cele mai eficiente metode de prevenire şi combatere a corupţiei. DGA se va ocupa de informarea unui număr de minim 40.000 de funcţionari de la nivelul APL şi va analiza principalele riscuri şi vulnerabilităţi la nivelul APL, proiectând activităţi de instruire destinate personalului care desfăşoară activităţi vulnerabile, pentru minimum 16.000 de persoane.

De asemenea, împreună cu APL, DGA va organiza o campanie de informare destinată opiniei publice, cu un impact minim de 500.000 de cetăţeni.

Pentru realizarea obiectivelor, la nivelul DGA vor trebui suplimentate minimum 91 de posturi în primul an de implementare a politicii, fiind necesară şi suplimentarea corespunzătoare a bugetului de cheltuieli. După primul an de implementare, va fi realizată o analiză privind necesarul de personal, în funcţie de rezultatele activităţii aferente acestei perioade.

 

Dotarea în plus a structurilor DGA

Începând cu primul an de implementare este necesară şi suplimentarea tuturor categoriilor de cheltuieli cu dotarea şi consumabilele aferente posturilor alocate. Se estimează şi creşterea cheltuielilor de deplasare cu 35 la sută, având în vedere că cea mai mare parte a angajaţilor APL (în special comune) se regăsesc în alte localităţi decât cea în care îşi are sediul structura DGA. Necesarul de deplasare va avea efecte şi asupra nevoii de mijloace de transport, estimându-se un necesar suplimentar de câte o autospecială pentru fiecare structură teritorială.

De asemenea, s-ar impune dotarea structurilor DGA cu tehnică audio şi video, tehnică de calcul, tehnică specială, în conformitate cu noile exigenţe, estimându-se suplimentarea fondurilor destinate acestui domeniu cu minimum 30 la sută.

Aplicarea acestor măsuri ar costa aproape 30 de milioane de lei pe patru ani, din bugetul DGA şi peste 4,5 milioane de lei din bugetul MAI. Proiectul va fi cofinanţat prin Fondul Social European, pentru perioada 2012-2013, pentru activităţi de informare şi instruire.

În ceea ce priveşte evaluarea politicii, anual se va realiza un raport de monitorizare, iar o evaluare interimară va fi realizată în anul doi de implementare, urmând ca în ultimul an să fie făcută o evaluare finală. În activitatea de monitorizare, DGA va include toate instituţiile implicate în procesul de consultare, precum şi toate instituţiile care colaborează în implementarea proiectului. Evaluările, cea intermediară şi cea finală, vor fi realizate în colaborare cu instituţii independente.

Propunerea de politică publică afişată pe site-ul MAI este supusă dezbaterii publice până în 23 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAI propune includerea administraţiei publice locale în sfera de competenţă a DGA.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAI propune includerea administraţiei publice locale în sfera de competenţă a DGA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei