Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2010 - Anul XV, nr. 223 (4514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scandal în Cameră, opoziţia a strigat la Anastase: "Nu e Parlamentul dumneavoastră! "

Deputaţii au luat, ieri, o pauză de consultări, după ce preşedintele Camerei a supus la vot sistarea discuţiilor pe tema reluării votului la Legea pensiilor, iar mai mulţi deputaţi ai opoziţiei s-au dus la prezidiu spunându-i răspicat Robertei Anastase "Nu este Parlamentul dumneavoastră!".

După o serie de discursuri susţinute de la tribună, în care parlamentarii opoziţiei i-au adus o serie de acuzaţii preşedintelui Camerei Deputaţilor, şi au existat şi o serie de schimburi de replici între putere şi opoziţie, Anastase a supus la vot sistarea discuţiilor pe tema reluării votului la Legea pensiilor.

În timp ce parlamentarii opoziţiei vociferau în sală, Roberta Anastase a anunţat că 127 de deputaţi s-au pronunţat, prin vot electronic, pentru sistarea discuţiilor, astfel că plenul a decis oprirea acestei dezbateri.

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei s-au dus la prezidiu, certându-se cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, unii dintre aceştia spunându-i pe ton ridicat: "Nu este Parlamentul dumneavoastră!".

La un moment dat, Anastase a cerut chiar intervenţia chestorilor pentru calmarea unuia dintre deputaţii opoziţiei.

În cele din urmă, liderul grupului PSD, Mircea Duşa, a cerut, de la tribună, o pauză de consultări, acordată de către preşedintele Camerei.

Anterior, în timpul dezbaterilor, deputaţii PSD Robert Negoiţă şi Georgian Pop au solicitat, în plen, ca preşedintele Camerei, Roberta Anastase, să nu conducă şedinţa până se clarifică situaţia privind votul dat la Legea pensiilor şi să facă o declaraţie oficială pe această temă.

Robert Negoiţă a spus că propune "prietenos şi colegial" ca Roberta Anastase să desemneze un vicepreşedinte care să conducă şedinţa, arătând că nu trebuie încurajate astfel de practici în care o lege este votată fraudulos.

Georgian Pop a arătat că aceia care au prăsit sala au avut acces la transmisia online a şedinţei plenului şi au putut constata că cvorumul a fost încălcat.

Pop a spus că, potrivit Regulamentului, îi solicită Robertei Anastase să facă o declaraţie oficială pe această temă şi să răspundă la două întrebări: de ce nu a dispus verificarea cvorumului înainte de votul final la legea pensiilor şi de ce nu a suspendat şedinţa şi nu a reprogramat votul având în vedere că cvorumul nu a fost întrunit.

"O lege atât de importantă ca legea pensiilor a fost adoptată ilegal, cu încălcarea expresă a Regulamentului. Nu putem să nenorocim 6 milioane de pensionari prin această manieră neregulamentară", a adăugat Pop.

 

„Nu fugiţi ca laşii!”

În schimb, deputatul PDL Cezar Preda a declarat că reprezentanţii opoziţiei se ascund în spatele televizorului şi i-a întrebat pe aceştia unde au mai văzut că se rejoacă un meci după cum comentează "unii la televizor".

"Eu alături de voi am trăit şi momente mai grele şi mai frumoase, dar nu am mai întâlnit până acum să vă ascundeţi în spatele televizorului pentru a vă promova un interes. Veniţi aici, staţi în teren, bateţi-vă cu noi, spuneţi-vă punctul de vedere, dar în nici un caz nu fugiţi ca laşii. Şi vă întreb ceva: indiferent de lege, unde aţi văzut că se rejoacă un meci după ce comentează unii la televizor?", a afirmat Preda.

El a acuzat opoziţia că a fugit de la dezbaterea Legii pensiilor şi a arătat că el nu se întoarce niciodată la ce a votat.

"Eu, personal, nu mă întorc niciodată la ce am votat. Asta am votat, asta rămâne", a spus Cezar Preda.

Şi deputatul PDL Ioan Oltean i-a criticat pe reprezentanţii opoziţiei arătând că aceştia sunt "complici" la situaţia generată de proiectul legii pensiilor, pe motiv că această situaţie ar fi fost evitată dacă deputaţii PNL şi PSD ar fi fost în sala de şedinţe săptămâna trecută.

"Dacă aţi fi rămas în sala de şedinţe şi săptămână trecută, probabil că evitam această situaţie la care suntem într-un fel sau altul complici cu toţii", a spus Ioan Oltean.

El a arătat că reprezentanţii opoziţiei invocă prevederi din Regulament făcând abstracţie de alte articole, cum ar fi acela că "deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei Deputaţilor".

"Articolul 141 din Regulamentul Camerei Deputaţilor spune: deputaţii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările Camerei Deputaţilor. Aţi văzut cât este de simplu, este pe înţelesul elevilor din clasa a III-a ciclul primar", a susţinut Oltean, arătând că în cazul în care reprezentanţii opoziţiei ar fi fost în sală, aceştia ar fi putut să conteste votul.

Aprecierile deputatului PDL i-au nemulţumit pe reprezentanţii PNL şi PSD, deputaţii opoziţiei şi Ioan Oltean având un schimb de replici legat de comportamentul pe care trebuie să îl aibă parlamentarii.
Pe de altă parte, deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, în plen, că proiectul legii pensiilor nu a întrunit săptămâna trecută numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat şi, în consecinţă, reluarea dezbaterii la acest proiect trebuie făcută în sesiunea parlamentară următoare.

Ludovic Orban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a precizat că la şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ a votat împotriva reluării votului final asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

El a arătat că, potrivit "mărturiilor", când a fost supusă la vot Legea pensiilor, în sală nu erau decât 95 de parlamentari, iar proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar.

"Nu avem ce vot să reluăm, trebuie să luăm act că Legea pensiilor nu a întrunit numărul de voturi necesar şi să aplicăm Regulamentul, care spune că, în caz de respingere a unui proiect de lege, dezbaterea acestui proiect se reia în sesiunea următoare", a explicat liderul PNL.

După Orban, la tribuna Parlamentului a venit Călin Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor liberali, care a susţinut că solicitarea PNL şi PSD de a fi reluat votul asupra Legii pensiilor şi acceptarea acestui lucru reprezintă "o recunoaştere implicită a fraudei".

El a mai spus că dacă Parlamentul îşi permite să se comporte în acest fel, atunci această instituţie nu mai poate să declare celorlalte instituţii un comportament exemplar prin respectarea legii.

"Nu facem astăzi decât să confirmăm că săptămâna trecută votul dat a fost prin faudă", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

 

Anastase depune plângere penală la adresa lui Ponta pentru că ar fi votat în absenţă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, ieri, că împreună cu grupul parlamentar al PDL va depune plângere penală la adresa liderului PSD Victor Ponta, pentru că acesta ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, deşi nu s-a aflat în sală.

Anastase a mai spus că PDL va face plângeri penale şi împotriva parlamentarilor PSD care "au adus distrugeri şi au blocat" dezbaterea privind numirea unui judecător la Curtea Constituţională, într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor.

"Vom face şi noi demersurile în justiţie legate de faptul că domnul Ponta apare ca votând, în momente succesive, în care nu s-a aflat în sală. Vom face plângere penală în acest sens", a precizat Roberta Anastase, într-o conferinţă de presă, la care a venit însoţită de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Ea a precizat că vor fi depuse plângeri penale şi la adresa parlamentarilor PSD care ar fi blocat votul într-o dezbatere din Camera Deputaţilor pe tema numirii unui judecător la Curtea Constituţională.

"Şi pentru că astăzi am mai avut un moment delicat, în care cei de la PSD au vrut să reia acel comportament, pe care a trebuit noi ceilalţi parlamentari să-l îndurăm, la o dezbatere pe marginea Curţii Constituţionale, vom face plângere penală împotriva celor care la momentul respectiv au adus distrugeri în Parlament şi au blocat votul democratic al parlamentarilor", a explicat Roberta Anastase.

Ea a spus că a organizat conferinţa de presă pentru a arăta că PSD a înlocuit dezbaterea pe tema problemei pensionarilor "cu o falsă dezbatere" despre fraudă.

Anastase a menţionat că PSD nu a avut niciun moment de a susţine amendamentele la legea pensiilor, ci "totul a fost un joc de scenă".

PSDa depus, ieri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice, a anunţat deputatul PSD Radu Moldovan.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a spus că social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul".

 

Ponta: Acuzaţiile lui Anastase, perdele de fum, PDL s-o înlocuiască

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că acuzaţiile pe care i le-a adus preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, sunt doar "perdele de fum", el solicitând PDL s-o înlocuiască din funcţie.

Ponta a spus că acuzaţiile pe care i le-a adus Roberta Anastase sunt "perdele de fum".

"Dacă încă o mai credem pe Roberta Anastase şi pe ceilalţi mincinoşi, înseamnă că merităm să ne conducă şi să îşi bată joc de noi. Doamna Anastase este un hoţ care a fost prins furând şi acum începe să împroaşte cu noroi pe toată lumea, iar noi zece oameni alergăm să scoatem pietrele aruncate de Roberta Anastase", a adăugat el.

El a negat că ar fi negociat, direct sau prin intermediul altcuiva, votul la Legea pensiilor sau la altă lege cu PDL.

"Sunt preşedintele PSD. Nimeni, niciodată, de când sunt preşedinte, nu a negociat cu mine pe nici un fel de vot la nici un fel de lege. Ştiu de discuţia din ianuarie, la amendamentele la legea bugetului, când au fost peste 5000 de amendamente, unele cuprinse în legea bugetului de stat şi care urmau, prin Hotărâri de Guvern, să se dea sau nu", a afirmat Ponta.

Întrebat dacă are cunoştinţă de vreun e-mail trimis de la grupul PSD din Cameră, în care se indicau primăriile PSD care ar fi urmat să fie cuprinse între cele 900 care au primit, recent, prin HG, sume de la bugetul de stat, Ponta a negat.

"Nimeni nu poate să înţeleagă nimic din acuzaţiile doamnei Anastase. Au luat, au dat, cine a luat, cine a dat? A dat guvernul Boc al doamnei Anastase? Nu înţelege nimeni nimic, dacă au dat, dacă au luat, toată lumea înţelege doar că au furat la votul la Legea pensiilor. Iar cei pe care doamna Anastase şi domnul Boc îi cumpără cu bani îi găsiţi în băncile din spatele sălii la partidul independenţilor. (...) Cine negociază sau se lasă cumpărat de PDL şi de Guvernul Boc nu e la noi, ci la partidul domnului Oprea", a spus Ponta.

El a mai replicat că la votul din 15 septembrie a participat doar la unele voturi pe articole.

"Fac un apel la PDL şi la Traian Băsescu, şeful PDL, să pună capăt acestei situaţii ruşinoase pentru România, să o demită pe Roberta Anastase şi să numească un alt preşedinte de Cameră din partea majorităţii. Nenumăratele probe de lipsă de cunoştinţe şi chiar de inteligenţă în a conduce o instituţie atât de importantă sunt suficiente pentru ca PDL să găsească o persoană cu mai mult discernământ şi cu mai multă responsabilitate", a încheiat preşedintele PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, ieri, că împreună cu grupul parlamentar al PDL va depune plângere penală la adresa liderului PSD Victor Ponta, pentru că acesta ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, deşi nu s-a aflat în sală.

De asemenea, Anastase i-a acuzat, ieri, în plen, pe deputaţii PSD că au cerut PDL 127 de miliarde de lei pentru a vota Legea pensiilor, iar democrat-liberalii nu au acceptat acest "şantaj ordinar".

Roberta Anastase şi Mircea Toader au susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că au existat negocieri iniţiate de PSD pe Legea pensiilor, iar grupul PDL a primit un mail prin care PSD solicita, în 15 septembrie, acordarea de bani din rezerva bugetară pentru diverse colegii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal în Cameră, opoziţia a strigat la Anastase: "Nu e Parlamentul dumneavoastră! ".
 Vizualizări articol: 679 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scandal în Cameră, opoziţia a strigat la Anastase: "Nu e Parlamentul dumneavoastră! "0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei