Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2009 - Anul XIV, nr. 256 (4242)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Infracţiunile informatice îşi continuă trendul ascendent, infractorii se reorientează

Numărul de cazuri de criminalitate informatică din România se menţine pe un trend ascendent în fiecare an, multe grupări infracţionale reorientându-se spre astfel de activităţi pentru câştigurile mari pe care le obţin şi pentru riscurile relativ mici de a fi depistate, potrivit Poliţiei Române.
Autorităţile române au întocmit, în primele nouă luni ale acestui an, 78 de dosare penale de criminalitate informatică şi au trimis în judecată 390 de persoane (241 în stare de arest) pentru 639 de infracţiuni, se arată, vineri, într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) la solicitarea MEDIAFAX.
"În fiecare an se constată o creştere a numărului de cazuri de criminalitate informatică înregistrate, atacurile phishing înscriindu-se de asemenea în acest trend ascendent", precizează sursa citată.
Printre cauzele creşterii numărului de infracţiuni informatice poliţiştii menţionează creşterea numărului de utilizatori ai internetului şi sistemelor informatice. Această situaţie a dus la creşterea numărului de victime ale unor astfel de infracţiuni, dar şi la creşterea celor care s-au implicat în săvârşirea acestor fapte.
Totodată, Poliţia Română menţionează că cei care comit astfel de fapte se organizează în adevărate grupuri infracţionale, având preocuparea constantă de a-şi perfecţiona metodele de operare.
Un factor extrem de important, însă, este reorientarea grupărilor infracţionale către atacurile informatice, "fiind cunoscut faptul că o parte din reţelele criminale organizate, transnaţionale, care în trecut îşi desfăşurau activitatea în alte domenii, se ocupă în prezent de săvârşirea de infracţiuni cu cărţi de credit şi prin internet", precizează Poliţia Română. Astfel, reţelele de traficanţi auto, traficanţi de persoane şi chiar traficanţi de droguri s-au reorientat spre criminalitatea informatică.
Motivele acestei reorientări sunt câştigurile foarte mari, obţinute într-un timp scurt şi cu riscuri relativ mici, precum şi caracterul transfrontalier al acestor fapte, ceea ce îngreunează instrumentarea cazurilor de către autorităţile naţionale. Potrivit Poliţiei Române, pentru probarea faptelor este nevoie, de cele mai multe ori, de obţinerea unor informaţii de la autorităţile competente din mai multe state, pe calea cererilor de asistenţă juridică internaţională, procedură ce este costisitoare şi lentă.
În plus, membrii grupărilor infracţionale au acces la tehnologii de ultimă oră, se pot deplasa rapid dintr-un stat în altul şi nu există limitări în activitatea infracţională, spaţiul virtual permiţând ca distanţele fizice să nu mai aibă nici o importanţă, precizează IGPR.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infracţiunile informatice îşi continuă trendul ascendent, infractorii se reorientează.
 Vizualizări articol: 290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Infracţiunile informatice îşi continuă trendul ascendent, infractorii se reorientează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei