Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2009 - Anul XIV, nr. 170 (4156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Activitatea CFR Marfă, redusă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Activitatea CFR Marfă este redusă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, societatea deţinând 69% din piaţa transportului feroviar, dar chiar dacă ar deţine monopolul în acest domeniu, ar transporta numai 70% din volumul de marfă transportat în 2008, potrivit directorului companiei.
Directorul CFR Marfă, Graţian Călin, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că, din datele CFR Infrastructură pe primele cinci luni, CFR Marfă are o cotă de piaţă de 69 la sută din piaţa transporturilor feroviare din România, ceilalţi aproximativ 25 de operatori feroviari privaţi deţinând restul de 31 la sută.
Costurile de transport diferenţiază major CFR Marfă de transportatorii privaţi, a precizat Graţian Călin.
Astfel, dacă un tren privat lucrează cu cinci-şase angajaţi, unul al CFR lucrează cu 60 de angajaţi.
"Societatea activează pe o piaţă total liberă, dar dacă facem o simulare şi CFR Marfă ar efectua tot traficul feroviar din România, respectiv sută la sută, n-ar avea mai mult de 72 la sută faţă de volumul transportat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este o certitudine că suntem în criză şi trebuie luate măsuri de criză. Este foarte important că salariaţii şi liderii de sindicat înţeleg situaţia prin care trece CFR Marfă, care nu este o societate bugetară, nu accesează bani publici, efectiv puţinii bani care se fac aici la CFR Marfă sunt bani făcuţi de această societate", a subliniat Călin.
Dacă în 2008, CFR Marfă transporta 200.000 de tone pe zi, acum depăşeşte uşor 100.000 de tone zilnic.
"Căderea este în lanţ. Înainte, CFR Marfă, pentru un produs câştiga de trei ori. Pentru un produs, ca de exemplu tablă, pe de o parte transportam materiile prime pentru Arcelor Mittal, de exemplu, pe de altă parte evacuam materia finită şi transportam cantităţi importante de cărbune în complexele energetice pentru produsele finite. În prima jumătate a anului trecut, CFR Marfă transporta 70.000-80.000 de tone de cărbune pe zi, iar acum transportă aproximativ 20.000-30.000 de tone zilnic", a precizat directorul CFR Marfă.
Potrivit lui Graţian Călin, CFR Marfă este barometrul industriei româneşti. "Greul în transportul feroviar îl duce CFR Marfă, căzând piaţa, a căzut şi CFR Marfă. Suntem o societate de servicii şi trebuie să ne înţelegem rostul şi rolul", spune Călin.
CFR Marfă transporta, până la sfârşitul lui 2008, minimum 250.000 de tone de produse pe lună numai de la Arcelor Mittal, iar în prezent traficul a scăzut cu aproximativ 45 la sută.
Dar în alte domenii, cum sunt îngrăşămintele chimice, materialele pentru construcţii - piatră, ciment, transportul a scăzut cu aproximativ 90 la sută.
"Ducem cinci trenuri pe săptămână cu maşini Dacia în Germania şi Franţa, faţă de două trenuri pe zi anul trecut, plus alte trei pe zi cu maşini demontate în Portul Constanţa", a spus Graţian Călin.
CFR Marfă transporta, în 2008, leşia de la Oltchim, folosită în industria aluminiului, câte un tren pe zi, iar în prezent, un tren-două pe săptămână. Anul trecut din Constanţa plecau câte 25-30 de trenuri pe zi, a mai spus Călin.
La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara că activitatea CFR Marfă a scăzut anul acesta cu 44% faţă de 2008, iar societatea urmează să fie privatizată după ce va trece pe profit şi după perioada crizei economice.
"La CFR Marfă s-au făcut previziuni ca în acest an să se atingă 70% din traficul pe 2008, însă activitatea a scăzut cu 44%, fiind la 56% faţă de anul trecut. După ce situaţia se va îmbunătăţi la această companie şi după ce vom însănătoşi lucrurile în această perioadă economică, CFR Marfă trebuie privatizată, măcar atât", spunea atunci Berceanu.
În februarie, Berceanu declara că privatizarea CFR Marfă nu mai este oportună, întrucât compania a trecut pe pierderi, prioritatea fiind redresarea situaţiei financiare a acesteia.
Oficialul a precizat că la 31 decembrie 2007 compania CFR Marfă avea un profit de 13 milioane de lei, iar la acel moment (februarie - n.r.) înregistra pierderi de 14 milioane de lei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea CFR Marfă, redusă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 Vizualizări articol: 606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activitatea CFR Marfă, redusă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei