Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2009 - Anul XIV, nr. 134 (4120)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Altercaţii între fermieri şi jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului

Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe ale ţării au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România.
Fermierii au avut pancarde pe care scria "Agricultura, groapa de gunoi a UE", "Opriţi măcelul agriculturii", "Deşteptul promite, iar prostul trage nădejde" sau "Fermierii disperaţi vând lapte cu 0,5 lei litru, negociabil".
Reprezentanţii protestatarilor s-au dus la Ministerul Agriculturii pentru a-i cere ministrului Ilie Sârbu să medieze o întâlnire cu premierul Emil Boc pentru a-i face cunoscute nemulţumirile lor.
Potrivit lui Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), fermierii cer verificarea laptelui care intră în ţară pentru că "au probe că laptele este neconform având o încărcătură mare de germeni", iar laptele praf este reconvertit în lapte de consum şi vândut în supermarketuri drept lapte natural.
Fermierii prezenţi, ieri, în Capitală, la acţiunile de protest, au avut câteva altercaţii cu jandarmii care asigurau măsurile de ordine publică în timpul acestor acţiuni.
Astfel, în mai multe rânduri, mai mulţi protestatari au început să se manifeste zgomotos, să arunce cu sticle de plastic, în afara gardului împrejmuitor care stabileşte perimetrul în care se desfăşoară protestele şi să forţeze acest gard.
Jandarmii au intervenit, moment în care atât protestatarii, cât şi forţele de ordine s-au îmbrâncit.
În urma intervenţiei forţelor de ordine, protestatarii s-au retras în perimetrul amenajat.

 

Subvenţiile pe suprafaţă agricolă, de cinci ori mai mici decât în UE

Liderul sindical a spus că subvenţiile pe suprafaţă agricolă sunt de o sută de euro pe hectar, adică de cinci ori mai mici decât în UE şi sunt primite cu o întârziere de şase-şapte luni.
Fermierii sunt nemulţumiţi de instabilitatea economică din sector, spunând că au acceptat credite pentru programele SAPARD, dobânda fiind de nouă la sută, dar că ulterior, dobânda a crescut la 30 la sută, astfel că ei nu mai au bani pentru a returna creditele sau pentru a întreţine fermele.
Ciurea a menţionat că preţul de producere al laptelui este 1,2 lei, iar ei îl vând procesatorului cu 50 de bani pe litru dacă laptele este conform, însă, dacă nu îndeplineşte toate condiţiile, penalităţile ajung şi la 30 de bani pe litru.
"Procesatorul spune că dacă nu ne convine preţul va cumpăra lapte din schimbul intracomunitar", a menţionat Ciurea.
Potrivit acestuia, în condiţii de criză, statul român trebuie să ia măsuri de protecţie, "altfel ne distrugem fermele şi devenim piaţă de desfacere".
Potrivit altui reprezentant al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, pe primul trimestru al acestui an s-au plătit deja subvenţii pentru lapte reprezentând 65 la sută din cota alocată pentru tot anul pentru laptele conform.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Altercaţii între fermieri şi jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Altercaţii între fermieri şi jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei