Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 apr 2009 - Anul XIV, nr. 84 (4070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fost şef în SRI, eliberat din funcţie după scandalul Timofte-KGB, numit interimar la DGIPI

Fostul şef al Diviziei Generale Contraspionaj Paul Iordache, eliberat din funcţie în urma scandalului Timofte-KGB, a fost numit interimar în funcţia de adjunct la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, potrivit unor surse oficiale.

Postul era vacant ca urmare a numirii lui Cornel Şerban - care fusese adjunct al DGIPI - la conducerea acestei direcţii.

Fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, cercetat de DNA, a demisionat de la conducerea direcţiei, în locul lui fiind numit interimar, în 25 martie, Gelu Drăjneanu.

Cornel Şerban este cercetat în libertate, în urma deciziilor magistraţilor care au refuzat arestarea lui preventivă, într-un dosar în care mai sunt anchetaţi şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Potrivit DNA, Cornel Şerban este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.

Alături de alţi ofiţeri SRI, Iordache a fost acuzat că a încălcat legea privind siguranţa naţională a României şi legea SRI.

Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI a stabilit, în 2001, că documentul privind pretinsa colaborare a directorului SRI, Radu Timofte, cu KGB a fost elaborat în 1993 şi reluat, ulterior, în 1998 şi 2000.

"Punerea în circulaţie a unu asemenea document constituie o abatere deosebit de gravă, în anumite situaţi cu implicaţii penale", se arăta într-un comunicat din mai 2001 al Biroului de Presă al SRI.

Potrivit SRI, divulgarea unor asemenea date neverificate, pentru a fi folosite în scopuri politice, reprezenta "o încălcare a dispoziţiilor exprese din articolul 26 a Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României şi a articolului 36, Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI".

Directorul SRI a dispus constituirea unui colectiv care să evalueze actul managerial la toate nivelurile de conducere a serviciului.

SRI a anunţat, la 15 martie 2001, eliberarea generalului de brigadă Bujorel Iamandi din funcţia de şef al Diviziunii de Protecţie şi punerea sa la dispoziţia instituţiei. SRI a descoperit, în urma unei anchete interne, că directorului instituţiei, Radu Timofte, a fost inclus "abuziv", alături de alte personalităţi, într-un material "fabricat la ordin" de cadre SRI în 1993, care a fost reluat într-o notă întocmită, peste cinci ani, de aceleaşi persoane.

Concluzia comisiei a fost că documentul "nu are nici o bază reală, conţine falsuri şi sugerează interpretări tendenţioase", fiind vehiculat, "nu întâmplător", în împrejurări legate de unele intervenţii publice ale lui Radu Timofte.

Comisia parlamentară SRI a început, la acea vreme, o acţiune de verificare a pretinsei colaborări a directorului SRI Radu Timofte cu KGB. Verificarea a început la solicitarea directorului şi în urma apariţiei unor articole pe acest subiect în presa străină, care au creat suspiciune în colaborarea cu UE şi NATO.

În prima zi de audieri, George Şerban a prezentat un document fără antet şi ştampilă, despre care a spus că ar proveni din SRI, iar în următoarea zi fostul director al SRI Virgil Măgureanu a apreciat că acest document are la origine "o scurgere de informaţii" din SRI, care trebuie să se fi petrecut "şi cu asentimentul cuiva de acolo, probabil la comanda vreunui factor politic".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fost şef în SRI, eliberat din funcţie după scandalul Timofte-KGB, numit interimar la DGIPI.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fost şef în SRI, eliberat din funcţie după scandalul Timofte-KGB, numit interimar la DGIPI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei