Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2008 - Anul XIII, nr. 233 (3914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bursele studenţilor, majorate cu 15% de la 1 ianuarie

Bursele studenţilor vor fi majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie şi alte 15 procente de la 1 octombrie 2009, iar criteriile sociale pentru acordarea subvenţiei individuale de sprijin pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior ar putea fi eliminate.

În urma discuţiilor purtate, ieri, la sediul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului (MECT), ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, preşedintele ANOSR, Cezar Hâj şi preşedintele UNSR, Gabriel Petrea au stabilit ca bursele studenţeşti să fie majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie 2009 şi cu alte 15 procente de la 1 octombrie 2009, potrivit protocolului semnat de reprezentanţii celor două federaţii şi MECT.

Ministrul Cristian Adomniţei a agreat şi propunerea celor doi lideri de federaţii de a elimina criteriile sociale pentru acordarea subvenţiei individuale de sprijin pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior şi a promis că va analiza posibilitatea majorării subvenţiilor pentru cămine, a afirmat liderul UNSR.  

Ministrul le-a prezentat liderilor de federaţii atât situaţia alocărilor făcute de MECT în reabilitarea şi construcţia de cămine studenţeşti, cât şi viziunea pe termen mediu şi lung a instituţiei în ceea ce priveşte soluţionarea crizei locurilor de cazare.

 

Promisiuni pe termen lung

Pe termen scurt, MECT s-a angajat că va continua programul de reabilitare şi construire de noi cămine. Pe termen mediu şi lung, proiectul MECT "Universitatea Viitorului" (proiect al unui "oraş universitar" cu o suprafaţă de 600 de hectare şi o capacitate de găzduire de 100.000 de studenţi, care ar putea fi amplasat la 10-15 km de Bucureşti şi ar urma să reunească mai multe universităţi bucureştene - n.r.) reprezintă strategia de creare a campusurilor universitare menite să deservească, în totalitate, cazarea studenţilor, se arată într-un comunicat comun al MECT şi al organizaţiilor studenţeşti.

"Este tot ce puteam obţine până în prezent. Vom continua negocierile cu viitorul Guvern, pentru că nu am obţinut ce am cerut şi nu suntem mulţumiţi, dar momentan renunţăm la protest", a declarat Gabriel Petrea.

Reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România (USR) s-au retras de la discuţiile de ieri de la Ministerul Educaţiei, susţinând că ministrul Cristian Adomniţei nu a venit cu nici o propunere pentru rezolvarea problemelor legate de dublarea burselor şi construcţia de cămine.

Preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Păduraru, a declarat, ieri, la ieşirea din sediul Ministerului Educaţiei, că va hotărî cu liderii din ţară care sunt paşii de protest pentru săptămâna viitoare.

 

Ofertă umilitoare şi rea-voinţă

Păduraru consideră oferta Guvernului umilitoare, "mai mult decât insuficientă", deoarece aceasta reprezintă o creştere reală de 5 la sută, pentru că 10 la sută este inflaţia, majorarea traducându-se în 10 lei primiţi în plus, lunar, de studenţi.

"Consider că este vorba de rea-voinţă din partea ministerului, deoarece noi am explicat că majorarea pe care o solicităm nu reprezintă un efort aşa mare cum spun reprezentanţii Guvernului", a precizat Păduraru.

Acesta a spus că termenul pe care studenţii l-au acordat Ministerului Educaţiei pentru rezolvarea problemelor a expirat, iar conflictul rămâne deschis. Reprezentanţii USR vor avea o întâlnire, la sfârşitul acestei săptămâni, în urma căreia vor hotărî dacă vor continua sau nu protestele.

Cele trei organizaţii studenţeşti s-au întâlnit, ieri la prânz, cu ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cerând în principal mărirea burselor şi construirea de noi cămine.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) şi cei ai Uniunii Studenţilor din România (USR) cer majorarea burselor la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 540 de lei până la sfârşitul acestui an şi 600 de lei din ianuarie 2009 şi ameninţă cu proteste dacă solicitările nu le sunt rezolvate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursele studenţilor, majorate cu 15% de la 1 ianuarie.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursele studenţilor, majorate cu 15% de la 1 ianuarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei