Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Raport CE:

Fără "rezultate convingătoare" în combaterea corupţiei

Raportul CE pe tema situaţiei justiţiei în România menţionează că "în domenii cheie, cum ar fi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt nu s-a făcut încă dovada unor rezultate convingătoare".

"În primul an în calitate de stat membru UE, România a continuat să facă eforturi în vederea remedierii deficienţelor care, altfel, ar împiedica aplicarea eficace a legislaţiei, politicilor şi programelor europene", precizează raportul CE, adăugând că, totuşi, "în domenii cheie cum ar fi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, nu s-a făcut încă dovada unor rezultate convingătoare".

"Actualizarea de natură tehnică din prezentul raport nu reprezintă o evaluare aprofundată a progreselor realizate în privinţa obiectivelor de referinţă", precizează documentul, care exprimă îngrijorarea Comisiei în legătură cu faptul că "situaţia din teren dă naştere la preocupări, a căror abordare este necesară înainte de efectuarea de către Comisie a unei evaluări complete în luna iunie".

Raportul CE concluzionează că "există întârzieri în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unei strategii coerente de recrutare în sistemul judiciar, înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi în elaborarea unei strategii globale şi punerea în aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel local".

 

Combaterea corupţiei.

CE subliniază, de asemenea, că, "în special, România ar trebui să sporească eforturile de combatere a corupţiei la nivel înalt şi ar trebui să-şi întărească eforturile pentru a menţine stabilitatea legislativă şi instituţională a cadrului de luptă anticorupţie din România".

Comisia "recunoaşte eforturile importante realizate pentru elaborarea unui Plan de acţiune credibil care descrie măsurile, termenele limită şi instituţiile responsabile de îndeplinirea obiectivelor",

"Cu toate acestea, Planul de acţiune necesită mai multă consecvenţă pe alocuri, iar unele lacune trebuie remediate", precizează raportul, care propune României remedierea acestor aspecte din Planului de acţiune.

 

Evaluare.

Comisia Europeană evită să comenteze orice fel de cazuri particulare, dar observă că există aspecte procedurale între instituţii care determină întârzieri.

Raportul conţine însă o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte dialogul cu Guvernul şi nu menţionează eventuala aplicarea a clauzei de salvalgare, axându-se cu precădere pe fapte.

De asemenea, Comisia Europeană nu doreşte să se implice în dezbateri şi speculaţii şi nu intenţionează să ia partea nici unei tabere politice.

Raportul subliniază că este aşteptată strategia de resurse umane judiciare pentru 2009 şi menţionează strategia anticorupţie a Guvernului.

 

EUObserver: România şi Bulgaria nu par să fie îngrijorate.

România şi Bulgaria nu par foarte îngrijorate de criticile Comisiei Europene referitoare la acţiunile pentru combaterea corupţiei, comentează publicaţia electronică EUObserver.

"Concluziile Comisiei Europene nu ne surprind. Nu ne aşteptam la un raport interimar sută la sută favorabil. Bulgaria este angajată la nivelul politic cel mai înalt pentru îndeplinirea cu stricteţe a cerinţelor UE", încât raportul anual, aşteptat în iulie, să fie mai favorabil, a declarat Betina Joteva, reprezentantul misiunii bulgare la Uniunea Europeană.

"România a fost la fel de netulburată ca şi Bulgaria", comentează EUObserver.

 

În atenţia presei internaţionale.

Agenţiile de presă internaţionale analizează raportul Comisiei Europene privind eforturile României şi Bulgariei de reformare a justiţiei, prezentând criticile formulate de Executivul comunitar şi notând că nu sunt prevăzute sancţiuni.

"România şi Bulgaria, state membre UE, au fost criticate din nou de oficialii europeni pentru că nu au implementat reformele necesare combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate. Rapoartele interimare constată că cele două ţări, care au aderat la UE anul trecut, au depus puţine eforturi pentru îndeplinirea standardelor europene în materie de justiţie şi afaceri interne", comentează agenţia Associated Press.

"Uniunea Europeană a observat întârzieri în efortul României de a avea o justiţie coerentă şi în implementarea proiectelor de combatere a corupţiei la nivel local şi la nivel înalt", notează agenţia de presă citată.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Mark Gray, a avertizat că România şi Bulgaria riscă sancţiuni dacă nu vor îndeplini standardele europene: "Posibilitatea există. Comisia Europeană este preocupată de ritmul reformelor, iar încrederea publică trebuie consolidată".

"Uniunea Europeană îndeamnă România şi Bulgaria să combată mai agresiv corupţia şi criminalitatea organizată, fără însă a sancţiona cele două ţări. România trebuie să intensifice eforturile pentru combaterea corupţiei la nivel înalt", notează, la rândul său, agenţia Reuters.

"Raportul Comisiei Europene a evitat să recomande sancţiuni împotriva celor două ţări, devenite membre UE în 2007. Însă raportul de evaluare din iunie ar putea stipula măsuri punitive", subliniază Reuters.

"La un an de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Bruxelles-ul deplânge lipsa rezultatelor convingătoare în domeniul combaterii corupţiei, pentru ambele ţări, şi criminalităţii organizate, în cazul Bulgariei", relatează agenţia France-Presse.

"Cele două ţări sunt supuse unui mecanism strict şi inedit de supraveghere, în mai multe domenii: sistemul judiciar, gestionarea fondurilor europene şi securitatea alimentară, precum şi securitatea aeriană, doar pentru Bulgaria", precizează AFP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fără "rezultate convingătoare" în combaterea corupţiei.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fără "rezultate convingătoare" în combaterea corupţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei