Încă din perioada anilor ’90, când o grupare formată din mai mulți suceveni jefuia oficii bancare din Germania, fiind cunoscuți drept „banda germaniștilor”, Suceava a rămas unul dintre județele care a livrat cei mai mulți infractori români în străinătate.
An de an, la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava se primesc informări de la autoritățile altor state despre suceveni care au comis fărădelegi în afara granițelor țării.
În 2013, de exemplu, potrivit statisticilor puse la dispoziție de purtătorul de cuvânt al poliției județene, subcomisarul Ionuț Epureanu, nu mai puțin de 223 de persoane din județul Suceava au fost reținute/arestate sau condamnate pe teritoriul altor state.
Subcomisarul Epureanu precizează că nu deține informații referitoare la infracțiunile pentru care au fost încătușați cei 223 de suceveni, explicând că cei de la IPJ Suceava primesc doar date numerice, fără alte explicații.
„În procente, 53% dintre autorii de fapte penale comise de suceveni în străinătate sunt din zona municipiilor Suceava și Rădăuți”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
Furturi și tâlhării comise de suceveni în mai toată Europa
Subcomisarul Ionuț Epureanu a arătat de asemenea că, în cursul anului trecut, Centrul de cooperare polițienească internațională a înaintat către IPJ Suceava dispoziții de efectuare de verificări privind 70 de persoane din județul Suceava despre care dețineau date că au încălcat legislațiile altor stare.
Pe lângă aceste persoane, s-au mai efectuat verificări în cazul altor 65 de persoane în baza dispozițiilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Pe de altă parte, și polițiștii suceveni le-au furnizat informații colegilor lor din alte state despre persoane din județ despre care existau date că au săvârșit infracțiuni în afara granițelor țării.
În acest sens, au fost întocmite 41 de informări către Centrul de cooperare polițienească internațională.
„Informările întocmite de polițiștii suceveni au vizat în principal fapte de furt și tâlhărie săvârșite în Europa Occidentală: Italia, Spania, Germania Elveția, Marea Britanie, Franța, Austria, dar și Grecia”, a declarat subcomisarul Epureanu.
Purtătorul de cuvânt al poliției județene a arătat de asemenea că analiza comparativă evidențiază un trend descendent al infracțiunilor semnalate (-27%), de la 255 în anul 2012, la 188 în anul 2013.
Deși per total infracțiunile comise de suceveni în străinătate au scăzut față de anul trecut, se remarcă totuși o creștere la faptele de tâlhărie, fals și înșelăciune.
Percheziții făcute în zona Rădăuți, într-un dosar cu furturi de utilaje de un milion de euro din Belgia
În luna decembrie a anului trecut, trei ofițeri și un procuror din Belgia, cu sprijinul polițiștilor suceveni, au făcut 11 percheziții (pe 4 și 16 decembrie), fiind vizate mai multe persoane bănuite că fac parte dintr-o grupare care a comis mai multe furturi, în principal utilaje folosite în construcții, valoarea prejudiciului în acest dosar, instrumentat de Procuratura din Bruges, fiind de aproximativ un milion de euro.
Cinci dintre percheziții au fost efectuate la locuințele lui Radu Luchian, din Măneuți, cel care deține și un club cu piscină, cât și la SC Step Up Design SRL Măneuți, firmă deținută de același Luchian. Mascații au intrat și în două locații aparținând lui Dan Livițchi, din Milișăuți, respectiv la locuința lui Irimia Gheorghe Nistor, din Volovăț.
Percheziții au fost făcute în acest dosar și pe raza localităților Vicovu de Sus, Vicovu de Jos și Rădăuți.
În total, din perchezițiile din zona Rădăuți au fost ridicate mai multe buldoexcavatoare și utilaje grele, 19 miniutilaje și subansamble ale unor schele metalice folosite în construcții, despre care există indicii că ar fi furate de pe teritoriul Belgiei.
Mandate europene de arestare pe numele a zeci de suceveni
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava au pus în executare în 2013 nu mai puțin de 19 mandate europene de arestare, dintre care 13 care vizau persoane din județul Suceava, acuzate de autoritățile judiciare ale altor state de infracțiuni comise în străinătate.
Totodată, potrivit datelor transmise de procurorul general al PCA Suceava, Vasile Mandici, unitățile de parchet din județele Suceava și Botoșani au formulat 70 de cereri pentru emiterea de mandate europene de arestare și darea în urmărire internațională a suspecților, zeci dintre aceștia fiind suceveni.
De asemenea, potrivit datelor statistice ale PCA Suceava, s-au dispus și efectuat zeci de comisii rogatorii internaționale în state ca Italia, Ungaria, Spania, Austria, Germania, Portugalia, Polonia, Belgia, Slovenia, Grecia, China și Muntenegru.



