Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 nov 2014 - Anul XIX, nr. 271 (5780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Viciu periculos

Campanii antifumat în licee, astăzi, de ziua naţională fără tutun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava organizează astăzi, de Ziua Naţională Fără Tutun, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei asupra riscurilor pe care le presupune consumul de tutun. Campania antifumat se derulează în două licee sucevene, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” şi Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, şi îşi propune să-i înveţe pe tineri să trăiască sănătos. Totodată, sub sloganul „Ajută-mă să cresc!”, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava îi avertizează pe nefumători asupra pericolului pe care îl presupune inhalarea fumului de ţigară, aşa numitul “fumat pasiv”, şi îi încurajează să-şi ceară dreptul la un aer curat, fără fum de ţigară.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă menită să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Prin acţiunile derulate în această zi, specialiştii lansează inclusiv un avertisment privind efectele dăunătoare ale fumatului pasiv, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător.

 

În România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări

„Fără voia lor, minorii sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor nefumători este cel mai bun mijloc de a-şi convinge copiii să nu fumeze”, arată subcomisarul de poliţie Simona Sidoriuc, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava.  

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în România se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Totodată, studiile arată că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

 

În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 de victime, iar 80.000 de decese sunt cauzate de fumatul pasiv

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul face circa şase milioane de victime anual, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor cauzate de fumat ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor. Tot potrivit OMS, efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ci se răsfrâng dramatic şi asupra celor aflaţi în apropierea fumătorului. Astfel, fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 de victime, iar 80.000 de decese sunt cauzate de fumatul pasiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanii antifumat în licee, astăzi, de ziua naţională fără tutun.
 Vizualizări articol: 1686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanii antifumat în licee, astăzi, de ziua naţională fără tutun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei