Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 181 (5388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Restricţii bugetare

Analizele necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniţă nu mai sunt gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava nu mai decontează de la 1 august analizele medicale necesare copiilor la înscrierea la grădiniţă. Anunţul a fost făcut ieri, de conducerea instituţiei, care a informat că testele de laborator privitoare la profilaxia în colectivităţi nu se mai efectuează gratuit din lipsă de fonduri. Responsabilii DSP au arătat că, înainte de a fi primiţi la grădiniţă, copiii sunt supuşi unor analize medicale, menite să depisteze dacă sunt purtători de paraziţi intestinali sau suferă de boli infecţioase. Aceste investigaţii nu sunt obligatorii, însă în virtutea unei bune practici medicale ele sunt cerute în fiecare an. Este vorba de exudatul faringian, examenul coprobacteriologic şi examenul coproparazitologic. Până în această vară, primele două teste se puteau efectua gratuit în laboratoarele DSP, cel de-al treilea test putând fi efectuat contracost la orice laborator din judeţ.

„În 2013, Ministerul Sănătăţii nu a mai prevăzut bani şi pentru aceste analize, cheltuielile pentru programele naţionale de sănătate fiind foarte strict controlate. Noi am informat Inspectoratul Şcolar Judeţean şi medicii de familie, reamintind că legea nu le prevede expres, dar că ne menţinem recomandarea pentru părinţi de a le face copiilor lor. Le considerăm utile pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivităţi”, au explicat reprezentanţii DSP Suceava.

Anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică a efectuat 1.699 de coproculturi şi 1.426 de exudate faringiene pentru copiii care urmau să se înscrie la grădiniţă, cheltuielile cu aceste analize ridicându-se la 94.940 lei.

În laboratoarele de analize medicale private din judeţ un exudat faringian costă 39 lei, un examen coproparazitologic se plăteşte cu 16 lei, iar un examen coprobacteriologic cu 45 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Analizele necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniţă nu mai sunt gratuite.
 Vizualizări articol: 1271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizele necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniţă nu mai sunt gratuite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei