Sfântul Apostol Timotei este cunoscut în Biserică drept ucenicul Sfântului Apostol Pavel şi apare în Faptele Apostolilor în capitolul 16, unde Sfântul Luca relatează cea de-a doua călătorie misionară a Sfântului Apostol Pavel. În această călătorie, Sfântul Pavel vizitează din nou comunităţile creştine întemeiate încă din prima sa călătorie misionară în Asia Mică: Iconiu, Listra, Derbe, Perga Pamfiliei şi Antiohia Pisidiei. Aflându-se la Listra, întâlneşte un ucenic pe nume Timotei, fiul unei femei iudee credincioase şi al unui tată elin, care avea foarte bune mărturii de la fraţii din Listra şi din Iconiu. Numirea de "ucenic" desemnează faptul că Timotei era încreştinat deja, probabil chiar de Sfântul Apostol Pavel în prima sa călătorie misionară. Numele lui Timotei este unul grecesc şi înseamnă "cinstitor de Dumnezeu".
În continuare, Sfântul Luca ne mai spune că Sfântul Pavel îl taie împrejur pe Timotei pentru a-l folosi în mod strategic la misiunea sa. Ceea ce înseamnă că Timotei, deşi avea mamă iudaică, nu respectase întru totul Legea Vechiului Testament. Însă, întrucât strategia misionară a Sfântului Pavel presupunea începerea propovăduirii de la sinagogă, Timotei este tăiat împrejur pentru a putea avea acces în comunităţile iudaice.
Timotei este un ucenic iubit al Sfântului Pavel şi activează împreună cu Apostolul în Efes, este trimis în misiune în Macedonia şi în Corint. El este împreună cu Apostolul în prima sa captivitate romană, undeva între anii 61 şi 63, la Roma. Mai ştim, din Epistola I către Timotei, că mama sa era foarte credincioasă, la fel ca şi bunica sa, şi de la acestea a învăţat încă de mic Sfintele Scripturi, chiar dacă nu era tăiat împrejur. Din Tradiţia Bisericii aflăm că Sfântul Timotei a fost primul episcop al Efesului - capitala proconsulară a provinciei romane Asia Mică, şi că a murit de moarte mucenicească. (Sursa: Ziarul Lumina)