Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2014 - Anul XIX, nr. 249 (5758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

130 de ani de la naştere

Lucrare dedicată celui mai important arheolog clasicist şi epigrafist al Bucovinei: Teofil Sauciuc-Săveanu (1884-1971)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recent, a văzut lumina tiparului un volum dedicat vieţii şi activităţii ştiinţifice a profesorului, arheologului, epigrafistului Teofil Sauciuc-Săveanu, unul dintre cei mai însemnaţi cercetători ai antichităţilor „clasice” din România, născut la 21 octombrie 1884, la Bosanci, judeţul Suceava.

Lucrarea, cu titlul „Teofil Sauciuc-Săveanu. Viaţa şi opera”, este semnată de profesorul universitar dr. ing. Valerian Ciofu, din Bucureşti, fost vicepreşedinte, timp de peste 30 de ani, al Societăţii Numismatice Române. Proiectată pentru a marca centenarul naşterii ilustrului cărturar bucovinean, în anul 1984, lucrarea nu a putut fi tipărită din cauza cenzurii comuniste. Abia acum, prin grija arheologilor dr. Bogdan Petru Niculică (Muzeul Bucovinei Suceava) şi a dr. Cătălin I. Nicolae (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti), s-a reuşit publicarea unei ediţii complete şi critice a textului, finalizat în anul 1984 de Valerian L. Ciofu, la rândul său originar din ţinuturile sucevene.

Cartea include un „Cuvânt înainte” semnat de cel mai important cercetător al istoriografiei arheologiei româneşti, profesorul universitar dr. Mircea Babeş (Bucureşti), precum şi un text inedit, bilingv, aparţinând lui Teofil Sauciuc-Săveanu, referitor la holera din Mangalia, din anul 1854.

Apariţia acestui interesant volum a fost posibilă prin implicarea primarului comunei Bosanci, Anton Curic, a unor inimoşi sponsori locali, precum şi sprjinului acordat de Maria Olar, preşedinta Fundaţiei Culturale „Leca Morariu” din Suceava.

Aceasta este prima lucrare monografică dedicată profesorului Teofil Sauciuc-Săveanu, cunoscut pentru meritele sale ştiinţifice (profesor universitar la Cernăuţi, cu doctorat la Viena, recunoscut drept unul dintre cei mai mari epigrafişti români, descoperitor al vechiului Callatis - Mangalia de astăzi, unde a efectuat, timp de două decenii, săpături arheologice), dar şi politice (a fost unul dintre liderii mişcării ţărăniste din Bucovina interbelică, deputat de Storojineţ, ministru al Bucovinei între anii 1929-1932, activităţi crunt pedepsite de autorităţile comuniste, prin trimiterea sa, între anii 1950-1956, în închisoarea de la Sighet). Unica fiică a profesorului, Carmen, a fost căsătorită cu pictorul Paul Verona (1897-1966).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrare dedicată celui mai important arheolog clasicist şi epigrafist al Bucovinei: Teofil Sauciuc-Săveanu (1884-1971).
 Vizualizări articol: 2253 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lucrare dedicată celui mai important arheolog clasicist şi epigrafist al Bucovinei: Teofil Sauciuc-Săveanu (1884-1971)5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pagina de carte

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei