Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2014 - Anul XIX, nr. 249 (5758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lecţie cu public

„Infractor” judecat în faţa unei săli arhipline

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Acţiune inedită ieri la Palatul de Justiţie din Suceava, unde cu ocazia zilei „uşilor deschise” au fost simulate două procese, unul la Judecătorie şi celălalt la Tribunal.

Subiectul ales de magistraţii de la Tribunalul Suceava, din domeniul penal, s-a dovedit extrem de atractiv, iar sala de judecată a fost arhiplină

„Ca obiect am ales o speţă zic eu interesantă, care priveşte traficul de minori, victima fiind o fată de 17 ani, abordată de un aşa-zis prieten care i-a promis că o duce la muncă în Grecia ca ospătar, dar care în final a fost obligată să se prostitueze”, a explicat Gina Crăciun, judecător la Tribunalul Suceava.

Trebuie menţionat că subiectul ales este unul real, numai că studenţii la drept care i-au „interpretat” ieri pe judecător, procuror, avocaţi şi inculpat nu au rostit nici un nume.

Dacă procurorul de caz a cerut condamnarea, iar avocatul apărării a mers pe aplicarea unei pedepse cât mai simple, inculpatul a apelat la îngăduinţa instanţei de judecată.

„Am acasă doi fraţi în grijă, mama este bolnavă, are diabet, eu nu ştiam ce urma să se întâmple, le-am spus domnilor ofiţeri tot, am şi eu partea mea de vină, dar atât, nimic mai mult”, a spus „inculpatul” în ultimul cuvânt.

După ce toate părţile şi-au spus punctele de vedere, completul de judecată s-a retras, iar verdictul a fost anunţat în şedinţă publică.

„Condamnă pe inculpatul BDI la 4 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori şi i se interzic o serie de drepturi, dar instanţa consideră că pedeapsa poate fi suspendată pentru o perioadă de 7 ani, perioadă în care inculpatului i se stabileşte termen de încercare”, a fost sentinţa dată de „judecător”.

La final, atât judecătorul Gina Crăciun, cât şi preşedintele Tribunalului Suceava, Gheorghe Codrean, le-au explicat celor prezenţi în sală, majoritatea dintre ei elevi, cum funcţionează instanţele de judecată, dar şi faptul că ei înşişi pot contribui la prevenirea unor fapte penale.

 

Mecanismul aplicării noilor ghiduri de procedură, explicat în „sala paşilor pierduţi”

Deosebită a fost şi conferinţa de presă în care Maria Andrieş, preşedintele Curţii de Apel Suceava, a anunţat lansarea ghidurilor practice pentru justiţiabili. Cu ocazia conferinţei de presă care a avut loc în holul mare al Palatului de Justiţie, numit şi „sala paşilor pierduţi”, a fost accesat portalul instanţelor de judecată.

A urmat o demonstraţie practică prin care cei prezenţi au putut observa cum găsesc date despre actualele coduri de procedură, atât în domeniul penal, cât şi în civil.

Mai exact, acolo se găsesc cele mai uzuale cereri de care justiţiabilii se lovesc în cele mai multe situaţii, şi care în acest fel le pot fi de mare folos.

La final, a fost realizată şi o simulare privind repartizarea electronică a dosarelor prin programul ECRIS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Infractor” judecat în faţa unei săli arhipline.
 Vizualizări articol: 5958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.2 din 5 voturi
„Infractor” judecat în faţa unei săli arhipline1.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei