Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 ian 2015 - Anul XX, nr. 17 (5829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Soluţie

Conflictul dintre sătenii din Unceşti şi compania Prospecţiuni SA a fost rezolvat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Scandalul izbucnit în urmă cu zece zile în satul Unceşti din comuna Buneşti, când sătenii au reclamat că reprezentanţii companiei Prospecţiuni SA montează echipamente pe terenurile lor fără a le cere acordul şi provoacă explozii în apropierea locuinţelor, a fost deocamdată încheiat. Lucrările de prospectare au fost finalizate, iar soluţia de stingere a conflictului a fost una financiară, în sensul că sătenii au început să primească bani pentru că au permis instalarea echipamentelor pe pământurile lor şi pentru eventualele daune produse terenurilor agricole.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Mihai Mitroi, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte, ne-a declarat, ieri, că pe raza comunei Buneşti există aproximativ 250 de înţelegeri de acces şi plată încheiate între proprietarii de terenuri şi Prospecţiuni SA, din care pentru 200 s-au făcut deja plăţile.  Celelalte vor fi achitate în următoarele câteva zile.

Vicepreşedintele Mihai Mitroi şi managerul departamentului de comunicare, Andra Sas, ne-au explicat că politica firmei pe care o reprezintă este de a avea bune relaţii cu comunităţile din zonele în care fac prospecţiuni şi de aceea înainte de a începe lucrările derulează campanii de informare, prin pliante, scrisori, afişe, discuţii cu autorităţile locale şi cu localnicii. De asemenea, prin aceste materiale informative este comunicat şi un număr de telefon, unde oamenii pot suna pentru a primi informaţii suplimentare. „Nu am fost niciodată contactaţi la acest număr de telefon”, a afirmat Andra Sas.

 

SC Prospecţiuni plăteşte pentru accesul pe terenuri în maximum o lună de la retragerea echipamentelor

Cei doi reprezentanţi ai SC Prospecţiuni SA au arătat că firma plăteşte proprietarilor de terenuri pentru permisiunea de a intra pe proprietate şi a instala echipamente, precum şi pentru eventualele pagube. Din suma totală alocată unui proiect de explorare, un capitol separat este pentru aceste cheltuieli. În funcţie de gradul de utilizare a terenului, sumele pe care le primesc proprietarii sunt de la câteva zeci de lei până la zeci de mii de lei, iar plata se face în general după retragerea echipamentelor, în maximum o lună de zile. Varianta de plată agreată de firmă este prin mandat poştal sau în contul proprietarilor, dar în cazuri excepţionale se pot face şi plăţi cash. Probleme apar, conform lui Mihai Mitroi, în cazurile în care proprietatea asupra unui teren nu este clarificată şi pentru terenurile date în arendă.

În ceea ce priveşte reclamaţiile sătenilor, că le-au fost afectate locuinţele de exploziile provocate în activitatea de prospectare, Mihai Mitroi a declarat că societatea a angajat un expert independent care să evalueze eventualele pagube. „Au fost vizitate toate locuinţele înscrise pe listă de localnici şi urmează să scrie raportul, conform normelor. Din primele date pare extrem de puţin probabil ca aceste fisuri să fie produse de activitatea noastră, însă managementul companiei a hotărât să acopere costurile pentru rezolvarea problemelor sesizate, mai ales că nu era vorba despre sume imense”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al SC Prospecţiuni SA.

 

Prospecţiunile sunt contractate de Romgaz, iar proprietar de drept al datelor este statul

Din informaţiile furnizate de Andra Sas şi Mihai Mitroi,  SC Prospecţiuni SA lucrează în judeţul Suceava pentru compania naţională Romgaz. Lucrările au început în noiembrie 2014 şi sunt estimate a dura şapte luni. Perimetrele în care se lucrează sunt Mălini, Valea Moldovei, Cornu Luncii, Rădăşeni, Buneşti, Berchişeşti, Horodniceni, Drăgoieşti, Păltinoasa, Ciprian Porumbescu, Bosanci, Moara, Ilişeşti, Ipoteşti, Stroieşti, Pârteştii de Jos, Bălăceana, Comăneşti, Şcheia, Botoşana, Suceava, Todireşti, Cajvana, Pătrăuţi, Dărmăneşti, Grăniceşti, Cacica, Poieni-Solca, în şi împrejurul localităţii. Firma dă asigurări că proiectul nu va afecta mediul (pânza freatică, aerul etc), fertilitatea terenurilor, drumurile sau casele localnicilor, „iar orice pagubă produsă culturilor agricole va fi temporară şi compensată”. Echipamente precum cabluri şi senzori vor fi instalate pe terenuri pentru maximum 6-10 zile şi vor fi folosite „exclusiv pentru achiziţia datelor geofizice”. Firma face apel la cetăţeni să respecte integritatea acestora.

Un comunicat al companiei Romgaz precizează că „obiectivul lucrărilor menţionate nu este exploatarea gazelor de şist, ci localizarea în cadrul perimetrului investigat a zonelor de la suprafaţa solului, corespunzătoare unor noi posibile acumulări de hidrocarburi convenţionale exploatabile”. „Proprietarul de drept al datelor geofizice colectate din perimetrele concesionate este statul român, prin Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), iar Romgaz nu are dreptul de a divulga altor persoane informaţiile obţinute de pe zonele ce fac obiectul acordului de concesiune fără acordul scris, prealabil, al ANRM”, se mai arată în comunicat.

Romgaz Mediaş este singurul producător de gaze naturale controlat de Statul Român şi asigură anual circa jumătate din producţia internă a României. Acţionarii de la Romgaz sunt Statul Român prin Ministerul Economiei – 70,01%, Fondul Proprietatea - 14,99%, persoane juridice - 12,34% şi persoane fizice - 2,66%. 

Compania de prospectiuni ne-a furnizat o inregistrare video cu un experiment pe care l-a facut si cu care doreste sa demonstreze ca vibratiile generate de activitatea sa sunt de mica amploare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conflictul dintre sătenii din Unceşti şi compania Prospecţiuni SA a fost rezolvat.
 Vizualizări articol: 2730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Conflictul dintre sătenii din Unceşti şi compania Prospecţiuni SA a fost rezolvat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(23 ian 2015, 13:17:27
Ce vrajeala de 2 lei, ptr. a inchide gura cetatenilor, Prospectiuni SA este firma d-lui(!) Ovidiu Tender , cine nu-l stie si la cati bani a incasat pe acest contract 10 mil.euro, normal ca arunca praf in ochii prostimii( ☭ & ), are de unde sa dea si spagi la primari ptr. acces, etc
2.   CINE NU DESCHIDE OCHIII... trimis de
(23 ian 2015, 15:40:41
Firma dă asigurări că ...
SERIOS ? SI CUM DA FIRMA ASIGURARI? PRIN MINCIUNILE SPUSE?

1. care este viteza de detonatie a explozivului folosit si ce fel de exploziv folosesc?
eu zic ca folosesc exploziv cu viteza de detonatie de CEL PUTIN 5000 metri pe secunda. CEL PUTIN !
2. la ce adancime detoneaza? eu zic ca la o medie de 12 metri adancime.
3. atunci cand nu detoneaza si folosesc placile vibratoare de pe masinile alea speciale, care este frecventa de vibratie? si durata bineinteles?

CAZ CONCRET LA MOARA DE ACUM 2 ANI. au vibrat prin februarie intre 2 fantani la distanta aprox. egala de 35 metri cu utilajul ala special cu placa vibratoare mult sub distanta de siguranta. EFECTUL a fost ca pana in luna mai FANTANILE AU SECAT !!! IN CONDITIILE IN CARE AU FOST SI PLOILE DE PRIMAVARA SI TOPIREA ZAPEZII, atat cat a fost.
si in plus ,TOATE CELELALTE FANTANI (inca 5 la numar DIN VECINATATE), au pierdut 2 METRI DE APA in aceeasi perioada!!!

apoi, activitatea de detonare si vibrare in cel putin 3 zone din MOARA de acum 2 ierni s-au facut cand aglomerarea urbana(POPULATIA) nu era acasa. adica DUMINICA pana la amiaza. INTAMPLATOR?

detonand la 12 metri sub pamant, cu o cantitate consistenta de exploziv, se formeaza niste cavitati, ADICA GAURI. care este volumul lor? cand si cu ce se umplu ele? cum se regenereaza solul?

apa pt. agricultura este cea din stratul de pana la 1.20 metri. in momentul cand trosnesti pamantul de atatea sute de ori...unde fuge apa? in sus sau in jos?

de la ce adancime beau oamenii apa? medie intre 7-20 metri. ce se intampla cu atatea sute si mii de doze de exploziv detonat care este deosebit de toxic? nu explodeaza in pamant si imprastiindu-se acolo...otraveste de fapt apa?

si in tot acest timp sc prospectiuni da asigurari....POFTIM???
3.   Frecventa de rezonanta tovarasi ! trimis de
(23 ian 2015, 16:42:17
stiti ce inseamna FRECVENTA DE REZONANTA a unui material? un lucru esential !!!
CARE ESTE FRECVENTA DE REZONANTA A MATERIALELOR din care sunt construite casele oamenilor? SI LA CE FRECVENTA DE REZONANTA CRAPA OUL?

poti sa deSfaci ORICE de pe planeta asta, pana la nivel molecular, vibrand cu frecventa de rezonanta potrivita.

a vibra cu frecvente intre 10 herti si 80 de herti la mai putin de 500 de metri de zonele locuite este FOARTE GRAV !!! cand iti vibreaza televizorul pe noptiera duminica dimineata si sar paharele in vitrina, iar utilajul vibreaza la 150 de metri distanta este un lucru grav ! iar cand utilajul vibreaza la 10 metri de gardul locuintei este si mai grav !
acestea nu sunt povesti ci lucruri petrecute in moara acum 2 ierni.

DAR DE DATA ASTA NU SE VA MAI INTAMPLA! CU TOTI BANII DE PE LUMEA ASTA!
4.   ... trimis de
(23 ian 2015, 16:59:47
Prospectiunile sunt facute pentru corporatiile europene de extragere si distributie a gazelor.
Mai pe intelesul tuturor, o sa vina austriecii de la [...], o sa extraga gazul si o sa-l duca la ei pentru a fi exploatat. Noi o sa cumparam in continuare gaz de la rusi la preturi mult mai mari.
Noi nu ne vindem tara, in schimb o dam pe degeaba.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei