Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 sep 2014 - Anul XIX, nr. 203 (5712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Precauţie

Măsuri de prevenire luate de sanitar-veterinari, de frica bolii limbii albastre la rumegătoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat acţiuni de informare şi instruire cu medicii veterinari din judeţ, pentru monitorizarea cu maximă responsabilitate a cazurilor care ar putea ridica suspiciuni de apariţie Bluetongue, boala limbii albastre, un virus care a creat deja mari probleme în judeţul Buzău. Sanitar-veterinarii din sudul ţării au identificat 60 de focare active cu animale bolnave, în special la bovine. Judeţul Suceava este fruntaş la nivel naţional în ceea ce priveşte efectivele de bovine, fiind înregistrate oficial 150.000 de capete crescute în gospodării particulare şi ferme, ceea ce face foarte importantă monitorizarea extrem de atentă a situaţiei din judeţ.

Doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, a declarat că în Suceava nu există deocamdată nici un fel de probleme cu această boală, însă este foarte important ca medicii veterinari din sate să fie vigilenţi. De asemenea, crescătorii de animale sunt rugaţi să contacteze medicii veterinari dacă observă că animalele dau semne de îmbolnăvire.

 

Semnele clinice care indică apariţia bolii limbii albastre

Boala limbii albastre este cauzată de un virus care este transmis numai de o specie de insecte hematofage (ţânţari). Boala afectează rumegătoarele şi nu se transmite la om. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav nu constituie un pericol pentru sănătatea umană. Virusul este fatal animalelor, morbiditatea putând ajunge uneori la 100% din efectivul de animale afectat.

Principalele semne de boală sunt: hipertermia (temperatură) şi salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii purulente. Ulterior apar umflături la nivelul botului, pe faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor, iar în faze mai avansate animalul are respiraţia foarte dificlă, din cauza umflării limbii. În cazul în care fermierii observă la animale semne clinice din cele mai sus amintite, aceştia sunt avertizaţi să ia legătura urgent cu medicul veterinar.

„Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru distrugerea ţânţarilor care transmit boala”, a explicat doctorul Vasile Semeniuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri de prevenire luate de sanitar-veterinari, de frica bolii limbii albastre la rumegătoare.
 Vizualizări articol: 1245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Măsuri de prevenire luate de sanitar-veterinari, de frica bolii limbii albastre la rumegătoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei