Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mar 2012 - Anul XVII, nr. 67 (4972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Probleme vechi şi noi

Centrala termică din Vatra Dornei funcţionează la cote de avarie din lipsa rumeguşului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problemele cu căldura şi apa caldă au revenit pentru dorneni în urmă cu două-trei săptămâni, când stocurile de rumeguş pentru centrala termică a oraşului au ajuns la limită. Dacă viceprimarul Mircea Rusu a recunoscut că centrala funcţionează la cote de avarie, primarul Ioan Moraru, aflat deja în campanie electorală, vrea să pară că ţine sub control problemele oraşului.

Viceprimarul Mircea Rusu a declarat: „La centrala termică funcţionează un singur cazan din cele două existente şi acesta este motivul pentru care dornenii au avut căldură mai puţină în case, iar la robinete apa a fost cel mult călduţă. Nu este adevărat că centrala funcţionează cu un singur cazan din cauza unor defecţiuni, aşa cum s-a încercat să se acrediteze ideea în oraş, ci din cauza lipsei de rumeguş. În condiţiile în care ar funcţiona la capacitate maximă, stocurile de rumeguş ar ajunge pentru maxim 36 de ore”.

Aşa se face că la ieşirea din centrala termică agentul termic are doar 55-58 de grade Celsius, în loc de 75-80 de grade Celsius, cât ar fi necesar pentru a asigura parametrii optimi de temperatură în calorifere şi la robinete. Disconfortul din case s-a resimţit în tot oraşul, în special în zona centrală a municipiului Vatra Dornei,

Potrivit viceprimarului din Vatra Dornei, problemele pe linia aprovizionării cu rumeguş au apărut ca urmare a datoriilor uriaşe acumulate de administraţia locală faţă de furnizori şi transportatori. În acest moment, municipalitatea dorneană are de plătit în jur de 20 de miliarde de lei vechi, bani pe care nu-i are.

„Urmează perioade dificile pentru noi, atât în această primăvară, cât mai ales pentru sezonul rece 2012-2013, când avem nevoie de circa 35 de miliarde de lei vechi pentru a aduce rumeguşul necesar funcţionării centralei în condiţii optime. I-am cerut domnului primar răspunsuri la aceste probleme în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută, dar nu am aflat nimic concret”, a menţionat Mircea Rusu.

 

Explicaţiile primarului Ioan Moraru

De cealaltă parte, primarul Ioan Moraru recunoaşte că stocurile de rumeguş s-au epuizat „în bună măsură”, dar pune acest aspect pe iarna grea pe care au avut-o de suportat dornenii. Edilul din Vatra Dornei recunoaşte şi datoriile foarte mari existente către furnizori şi transportatori, dar are şi pentru asta o explicaţie. „Pierderile la centrala termică, comparând preţul de producţie şi cel de vânzare, au fost de 13 miliarde de lei vechi în 2011 şi de circa şase miliarde de lei vechi în 2010. Dacă nu erau aceste pierderi, datoriile noastre erau zero lei”, a precizat Ioan Moraru.

Primarul dornean a recunoscut cu jumătate de gură că randamentul centralei termice nu este cel dorit şi asta pentru că rumeguşul folosit nu este de cea mai bună calitate, stocurile de astă-iarnă epuizându-se.

„Avem o aprovizionare constantă cu rumeguş pentru centrală şi nu vor fi probleme în asigurarea căldurii şi apei calde”, a ţinut să mai spună Ioan Moraru.

 

Probleme similare înaintea Crăciunului din 2010

Probleme asemănătoare s-au înregistrat şi în iarna anului 2010-2011. În decembrie 2010, înainte de Crăciun, la temperaturi de -18 grade Celsius, centrala termică a oraşului a fost oprită. Temperaturile din case au ajuns atunci la 10-12 grade Celsius, iar oamenii au fost nevoiţi să apeleze la alte surse de încălzire pentru a nu se congela în propriile case.

Haosul a plecat de la rumeguşul de proastă calitate cu care era aprovizionată centrala. La vremea respectivă situaţia a fost salvată de un sprijin financiar de cinci miliarde de lei vechi, bani alocaţi de Consiliul Judeţean Suceava.

Salvarea de acum ar putea veni direct din Cer, vremea fiind de partea dornenilor, cel puţin în ultimele patru-cinci zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrala termică din Vatra Dornei funcţionează la cote de avarie din lipsa rumeguşului.
 Vizualizări articol: 2041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centrala termică din Vatra Dornei funcţionează la cote de avarie din lipsa rumeguşului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt ion lungu trimis de
(21 mar 2012, 13:32:40
in VD sunt doar 1500 apartamente racordate la sistemul centralizat si nu au niciodata destula biomasa.in suceava la 23000 de apt va gasi adrem-ul biomasa necesara pt agentul termic???...o utopie gaselnita cu centrala pe biomasa la sv!!
2.   Tot pt ion lungu trimis de
(21 mar 2012, 17:17:58
Auzi ...... rumegusul nu este de cea mai buna calitate ...... pierderi la centrala termica ...... diferenta dintre pretul de productie si cel de vanzare ....... Astea ar fi problemele in Vatra Dornei unde cade padurea pe oras. In Suceava nu o sa avem aceste probleme pentru ca o sa avem doar rumegus de calitate, centrala noua o sa mearga fara pierderi si nu va exista nici o diferenta intre pretul de productie si cel de vanzare, nu-i asa nenea Lungu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei