16 octombrie

Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN



Pâinea MOPAN, produs alimentar de bază, nelipsit de pe mesele sucevenilor
Pâinea MOPAN, produs alimentar de bază, nelipsit de pe mesele sucevenilor

În fiecare an, pe 16 octombrie, miliarde de oameni de pe întreaga planetă sărbătoresc Ziua Mondială a Alimentației, dar și Ziua Mondială a Pâinii – cel mai popular aliment la nivel global.
Pentru români, pâinea e un aliment care nu lipsește de la nici o masă, oricât ar fi de îmbelșugată, iar una dintre cele mai vechi tradiții strămoșești este întâmpinarea oaspeților cu pâine și sare.
Istoria omenirii este strâns legată de Pâinea care ne-a însoțit viața de zi cu zi încă de la începuturi, din Neolitic, când oamenii au descoperit cum să obțină faina, să o amestece cu apă și cu alte ingrediente pentru a crea aluatul de pâine.
Nu e de mirare că peste tot în lume pâinea a ajuns să capete o deosebită însemnătate culturală și socială – de la romani a rămas celebră expresia „pâine și circ”, ca obligatorii pentru satisfacția poporului, în India, necesitățile de bază ale oamenilor sunt „pâinea, hainele și casa”.
În culturile slave, dar nu numai, pâinea și sarea sunt bogățiile pe care gazdele le împart cu oaspeții, în semn de ospitalitate și prețuire.
Încă de la începuturile creștinătății, pâinea este folosită la împărtășanie, unul dintre cele mai importante ritualuri religioase.
În Evul Mediu, pâinea și sarea erau pecețile care legau jurăminte, înțelegeri și înfrățiri, pentru că lumea se jura “pe pâine și sare”, iar negustorii care băteau palma pentru mărfuri cu acest jurământ nu puteau încălca tocmeala.
Brutarul și ucenicii săi erau cei mai importanți părtași la tradiție, căci pentru a pecetlui o asemenea înțelegere, pâinea trebuia să fie bine coaptă și bună la gust, precum cinstea oamenilor care jurau pe ea.
Pâinea, cel mai popular aliment de pe planetă
Uniunea Internațională a Brutarilor (UIB) a decis, începând cu anul 2001, ca data de 16 octombrie să devină Ziua Mondială a Pâinii, eveniment sărbătorit în aproape 30 de țări de pe toate continentele. De asemenea, în fiecare an, pe 16 octombrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) celebrează Ziua Mondială a Alimentației, în onoarea datei fondării acesteia, în anul 1945.
Faptul că alimentația și pâinea se sărbătoresc în aceeași zi, la nivel mondial, nu este întâmplător, deoarecepâinea este un produs care stă la baza alimentației de zi cu zi, însoțind aproape orice preparat culinar.
Începând cu anul 2012, pe 16 octombrie se sărbătorește și Ziua Națională a Asociației Specialiștilor de Industrie Alimentară din România.
SC MOPAN SA este cel mai mare producător de produse de panificație, patiserie-cofetărie din județul Suceava, care oferă clienților atât prețuri bune, cât și prospețime, varietate și o calitate superioară. 100% românesc, 100% ambiție sunt principiile după care se ghidează SC MOPAN SA Suceava în realizarea unor produse naturale, proaspete, create zilnic de maeștrii cofetari, patiseri și brutari, prin utilizarea de rețete proprii și tradiționale, tehnologii moderne, în conformitate cu standardele naționale și europene de calitate și siguranță alimentară.
Ziua Mondială a Pâinii, marcată la USV
Miercuri, 16 octombrie, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și compania SC MOPAN SA Suceava vor sărbători Ziua Mondială a Pâinii, Ziua Mondială a Alimentației și Ziua Națională a Asociației Specialiștilor de Industrie Alimentară din România, prin organizarea workshopului „Profilul inginerului de industrie alimentară – între percepție și cerințe”, aflat la cea de-a cincea ediție. Evenimentul va avea loc în Aula din corpul E, începând cu ora 11.00.
Acesta le oferă participanților la eveniment oportunitatea de a vorbi despre pâine și despre brutari, de a afla mai multe despre istoria produsului, despre importanța și viitorul acestuia, dar și despre importanța alimentației sănătoase, în general.
Evenimentul este menit să păstreze și să mărească numărul de contacte cu firme de profil, deosebit de utile pentru viitorii specialiști din domeniul Ingineria Produselor Alimentare și pentru cadrele didactice în stabilirea direcțiilor de cercetare aplicativă.
Din programul evenimentului fac parte luări de cuvânt precum „MOPAN Suceava – pasiune, inovație, responsabilitate și …multă dăruire!”, „Trecut, prezent și viitor în industria de panificație”, „Pâinea MOPAN – calitate și tradiție”.


Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN
Pâinea MOPAN, produs alimentar de bază, nelipsit de pe mesele sucevenilor
Pâinea MOPAN, produs alimentar de bază, nelipsit de pe mesele sucevenilor


Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. România eternă

Prins băut la volan, un șofer i-a transmis polițistului tot felul de amenințări și mesaje pe Whatsapp și pe Facebook

Prins băut la volan, un șofer i-a transmis polițistului tot felul de amenințări și mesaje pe whatsapp și pe facebook
Prins băut la volan, un șofer i-a transmis polițistului tot felul de amenințări și mesaje pe whatsapp și pe facebook

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava –  promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE
Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE

Exercițiul de mobilizare a rezerviștilor nu este „un semn de neliniște”, ci expresia unei țări „care vrea să fie în pace”, a transmis primarul Rîmbu, de Ziua Armatei

Exercițiul de mobilizare a rezerviștilor nu este „un semn de neliniște”, ci expresia unei țări „care vrea să fie în pace”, a transmis primarul Rîmbu, de Ziua Armatei
Exercițiul de mobilizare a rezerviștilor nu este „un semn de neliniște”, ci expresia unei țări „care vrea să fie în pace”, a transmis primarul Rîmbu, de Ziua Armatei

Clădirea teatrului sucevean, iluminată în galben și roșu, de Ziua mondială de luptă împotriva poliomielitei

Clădirea teatrului sucevean, iluminată în galben și roșu, de Ziua mondială de luptă împotriva poliomielitei
Clădirea teatrului sucevean, iluminată în galben și roșu, de Ziua mondială de luptă împotriva poliomielitei