Experiență împărtășită

Ziua Mondială a Alimentației, cu prelegeri și sfaturi adresate studenților la USV



Prof. univ. dr. Vania Atudorei a ținut o prelegere studenților din cadrul USV
Prof. univ. dr. Vania Atudorei a ținut o prelegere studenților din cadrul USV

Ziua Mondială a Alimentației a fost sărbătorită miercuri la USV, sub bagheta organizatorică a reprezentanților Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”. Devansat cu câteva zile, evenimentul care se sărbătorește în fiecare an la 16 octombrie l-a avut invitat pe prof. univ. dr. Vania Atudorei din Canada, care, aflat în vizită la instituția suceveană, a susținut o prelegere despre microorganismele utile și patogene în produse alimentare.
Profesorul Vania Atudorei a captivat auditoriul cu o scurtă istorie a clasificării microorganismelor, evoluția cunoașterii în identificarea și cuantificarea încărcăturii microbiene din produsele alimentare, dar și cu informații legate de monștri sacri ai științei precum Louis Pasteur și Robert Koch. În prelegerea sa științifică, profesorul a dat și numeroase sfaturi studenților prezenți în sală, spunându-le acestora:
„Cea mai rentabilă investiție posibilă este în educație! Un leu investit în educație produce în timp 8 lei! Știința este singurul aspect care, prin împărțire, nu scade, ci sporește, pentru că este dată mai departe de către fiecare persoană care o primește”.
Experiența profesională a renumitului profesor și cercetător Vania Atudorei este una impresionantă, acesta îndeplinind de-a lungul carierei sale numeroase înalte responsabilități în domeniul cercetării științifice, fiind director de companii farmaceutice și fabrici de medicamente, profesor universitar, director de laboratoare importante de cercetare și având funcții de expert internațional ONU și Banca Mondială pentru țări din Africa.
Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Scopul instituirii acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea națională și internațională în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei. De asemenea are rolul de a încuraja o atenție sporită asupra producțiilor agricole, de a promova un transfer de cunoștințe, dar și de echipamente către țările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică și tehnică între țările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriție și dezvoltare rurală.



Recomandări

Primăria Fălticeni și ACS Șomuz au început un amplu proiect dedicat copiilor și juniorilor pentru a sprijini fotbalul de performanță

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a inițiat un proiect amplu pentru susținerea fotbalului juvenil
Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a inițiat un proiect amplu pentru susținerea fotbalului juvenil

Orașul Siret celebrează Ziua Mondială a Educației prin investiții de peste 15 milioane de euro realizate în unitățile de învățământ

Orașul Siret celebrează Ziua Mondială a Educației prin investiții de peste 15 milioane de euro realizate în unitățile de învățământ
Orașul Siret celebrează Ziua Mondială a Educației prin investiții de peste 15 milioane de euro realizate în unitățile de învățământ