Peste 300 de dorneni, dar și turiști, au participat marți, 24 iunie, de la ora 18.00, în Parcul stațiunii de munte, la un eveniment inedit. La invitația Casei de Cultură „Platon Pardău” din localitate și a postului de radio Orion, cu toții s-au adunat la Foișorul muzical pentru a sărbători ia și cămașa populară, ziua de Sânziene prilejuind românilor de pretutindeni să participe la acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Iei românești.
Dintre participanți, peste 100 au purtat cu mândrie ia sau cămașa tradițională, făcând ca parcul să fie mai colorat ca niciodată, mai ales că, în ciuda codului galben de ploi, Vatra Dornei a avut parte de o după-amiază însorită.
„Ideea proiectului a fost de a-i determina pe dorneni ca în această zi, și nu doar, să purtăm ia sau cămașa tradițională, adaptată la vestimentația modernă. Să o scoatem din lada de zestre a bunicii și să o purtăm cu drag. Cu bucurie, constatăm că mesajul a fost receptat de multă lume și ne-am întâlnit, într-un număr atât de mare, îmbrăcați în frumoasele ii sau cămăși tradiționale”, ne-a declarat Violeta Codorean, referent cultural la Primăria Vatra Dornei și inițiatoare a evenimentului.
Un juriu, format din profesor – etnolog Paraschiva Abutnăriței, directorul Ansamblului “Dorna Dorului”, Dumitru Candrea, profesor – artist plastic Valetina Petrescu Anechitei, dar și reprezentanți ai organizatorilor, au nominalizat candidații pentru premiul de cea mai frumoasă și autentică ie și cămașă, premiile fiind oferite, prin tragere la sorți, Mihaelei Anton, care a îmbrăcat o ie veche de 125 de ani, și lui Cosmin Nica. Premiul pentru cel mai tânăr purtător de cămașă tradițională i-a revenit lui Alexandru Marinca, de doar 2 ani.
Un rol important în organizare l-au avut și membrii Asociației Vatra Dornei Tineret (VDT), 20 dintre ei venind îmbrăcați „regulamentar” la eveniment. „E pentru prima dată când mă îmbrac în cămașă populară și mă bucur că am această ocazie. E un eveniment frumos și cred că ar trebui repetat”, ne-a spus Vlad Vorobeț, unul dintre membrii VDT, elev care a terminat clasa a XI-a. „Avem noroc și de o vreme splendidă, toată lumea e bucuroasă că poate ieși din tiparele modei de zi cu zi și cred că ar trebui să purtăm mai des nestematele de cămăși populare. Felicitări organizatorilor!”, ne-a mărturisit și Carmen Cătună, una dintre participante, care, pe lângă ie, a adus la eveniment și un coș plin cu turtă dulce și afinată, oferindu-le celor prezenți.
În fața foișorului au dansat membrii Ansamblului „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor și Elevilor și au cântat melodii populare Maria Bârgăoanu, dar și frații Miruna și David Țăran. Au fost prezenți și profesori de la Liceul „Ion Luca”, oameni de afaceri, consilieri locali și primarul Ilie Boncheș.
„Ceea ce m-a impresionat este că au venit foarte mulți tineri, care au purtat cu mândrie cămășile sau iile. E un aspect ce mă face să cred că păstrarea tradiției este, totuși, pe mâini bune. Pentru noi a fost o onoarea să fim cooptați în acest proiect, pe care ne-am dori să îl permanentizăm” ne-a declarat Doru Bighiu, realizator de emisiuni radio-tv la Orion și co-prezentator al evenimentului, alături de Violeta Codorean.
La final, după ce s-au prins într-o mare horă, toți participanții au fost protagoniștii unui photo-shooting realizat de artistul fotograf Flav Pop și de discipolii săi Ciprian Pardău și Mihai Buzilă, dar și ai unui videoclip „best of”, realizat de Bogdan Leniuc, de la Orion TV. Acestea urmează a fi promovate pe pagina de Facebook a evenimentului. Tot din fotografii vor fi selectați și cei care vor primi premiile pentru cea mai fotogenică prezență feminină/masculină.
Ziua Universală a Iei tradiționale românești a fost propusă, anul trecut, de comunitatea online „La Blouse Roumaine” ajungând să fie sărbătorită de românii de pretutindeni pe data de 24 iunie, de Sânziene. Astfel, în 2013, șase continente, 48 de țări, 109 localități și 143 de evenimente au marcat această zi dedicată României și românilor.
Andrei TIPA
Eveniment
Ziua Internațională a iei românești marcată și la Vatra Dornei
