80 de kilograme de carne și preparate din carne, ouă și produse lactate, toate ieșite din termenul de valabilitate, au fost retrase de la comercializare de către inspectorii pentru protecția consumatorului Suceava.
Produsele alimentare au fost descoperite în cadrul unui control efectuat de OJPC, în ultimele două săptămâni, în unitățile de alimentație publică și cele turistice din județ.
Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „au fost verificați un număr de 40 de operatori economici din zonele Vatra Dornei, Vatra Moldoviței, Suceava, Sucevița și Gura Humorului, iar principala problemă identificată a fost existența de produse alimentare cu termenul de garanție expirat”.
Potrivit Elenei Oanea, în două unități, la Vicovu de Sus și Vatra Dornei, au fost găsite 30 de kilograme de carne de mici expirată, la două societăți din Vama și Vatra Moldoviței inspectorii OJPC au confiscat și distrus 100 de ouă ieșite din termenul de valabilitate.
Tot la o pensiune din Vatra Moldoviței au fost identificate cinci kilograme de smântână alterată, iar la o pensiune din Sucevița inspectorii au găsit cinci kilograme de cremă Mascarpone, de asemenea expirată.
Lista unităților turistice și de alimentație publică în care s-au descoperit produse expirate continuă cu încă două societăți, una din Vatra Moldoviței și cealaltă din Vatra Dornei, în care inspectorii OJPC au retras de la comercializare și consum 50 de kilograme de preparate din carne.
Acțiuni de consiliere a proprietarilor de pensiuni În cadrul acelorași controale, Elena Oanea a mai precizat că s-au mai depistat nereguli în ceea ce privește lipsa gramajelor la mâncărurile din meniurile restaurantelor , precum și lipsa documentelor care să ateste verificarea metrologică a cântarelor din bucătării.
Controalele vor continua și în perioada următoare.
Pentru prevenirea abaterilor constatate în cadrul controalelor efectuate prin pensiuni și unități de alimentație publică din județ, OJPC Suceava a organizat o acțiune de consiliere a proprietarilor și administratorilor de pensiuni.
La acțiune au participat aproximativ 30 de proprietari de pensiuni din zona Gura Humorului. Șeful OJPC Suceava, Elena Oanea a declarat că „în cadrul consilierii, proprietarilor și administratorilor de pensiuni le-au fost prezentate noile norme de clasificare a unităților de cazare agroturistice, precum și prevederile legale privind protecția consumatorilor”. La consiliere a participat Aurelian Albuț, reprezentantul Autorității Naționale de Turism în această zonă și reprezentantul Institutului de Învățământ și Cercetare în Turism, IPI Bucovina, Ioan Ițco.
În perioada următoare se vor organiza acțiuni de consiliere cu proprietarii de pensiuni din zonele Rădăuți, Suceava, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc.





