Anchetă

Zeci de infracțiuni imputate unui inginer silvic și unui pădurar, acuzați că „albeau” prin falsuri transporturi ilegale de lemn



Zeci de infracțiuni imputate unui inginer silvic și unui pădurar, acuzați că „albeau” prin falsuri transporturi ilegale de lemn (fotografie generică)
Zeci de infracțiuni imputate unui inginer silvic și unui pădurar, acuzați că „albeau” prin falsuri transporturi ilegale de lemn (fotografie generică)

Ancheta complexă privind transporturi de material lemnos efectuate pe zona Vatra Moldoviței, care aparent erau legale, dar care erau acoperite cu documente de exploatare emise fictiv, totalizează peste 350 de infracțiuni, din care câteva zeci vizează un inginer silvic și un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Vama.
Pe scurt, cei doi sunt acuzați că au dat proveniență unor mari cantități de lemn transportate cu autotrenurile a două firme prin falsuri privind un total de cinci partizi de exploatare.
În teren, una dintre partizi nu avea nicio cioată, fiind în realitate o pășune, în timp ce pe celelalte erau cioate mult mai puține decât ce se ”tăiase” în acte.
Camioanele a două societăți transportau lemn, așadar, în baza acestor falsuri, susțin anchetatorii. Scopul era de a se da proveniență legală lemnului transportat, care, evident, era exploatat ilegal, la negru, din altă parte.
Dacă mașinile erau oprite pentru control în trafic, șoferii prezentau documente de transport aparent legale.
Până în prezent, în cadrul anchetei rezultă date despre circulația a 817 mc material lemnos fără proveniență legală, în valoare aproximativă de 65.000 euro.

  • Cine sunt cei doi angajați silvici vizați de anchetă

Inginerul Ionuț Prindii este acuzat de comiterea infracțiunilor de fals informatic, fals intelectual în formă continuată (15 de acte materiale), uzul de fals în formă continuată (20 de acte materiale) și complicitate la fals intelectual în formă continuată (5 de acte materiale).
Pădurarul Valentin Petru Smucilă este acuzat de comiterea infracțiunilor de complicitate la fals informatic în formă continuată (5 de acte materiale), complicitate la fals intelectual în formă continuată (15 de acte materiale) și o nouă complicitate la “fals intelectual” în formă continuată (5 de acte materiale).

  • Mecanismul infracțional

În prima fază a anchetei, de la Ocolul Silvic Vama au fost ridicate documente de exploatare, pentru a se verifica situația tăierilor, așa cum rezulta din documente.
A urmat cercetarea în teren, unde polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol au mers împreună cu specialiștii de la Garda Forestieră Suceava.
Concluzia a fost că mare parte din arborii marcați și tăiați din documente nu se regăseau în teren.

  • Societățile care ar fi implicate în afacerea ilegală

Polițiștii și procurorii de la Câmpulung Moldovenesc au primit o sesizare, în luna martie a acestui an, privind transporturi de material lemnos fără proveniență legală, efectuate de două societăți, respectiv NICO FOREST SRL și SIMIFOREST SRL.
În primă fază a fost înregistrat un dosar penal in rem, sub aspectul comiterii infracțiunii de fals informatic.
Camioane ale celor două societăți au fost monitorizate în timp ce transportau lemn, pe zona Vatra Moldoviței.
Polițiștii, împreună cu reprezentanți din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, s-au deplasat la Ocolul Silvic Vama, unde au ridicat inițial două dosare aferente unor partizi de exploatare, de unde, aparent legal, se exploata lemn.
Transporturi multiple figurau aparent cu lemn exploatat din cele două partizi, încă s-a constatat că doar se dădea o aparență de legalitate.
Cercetarea în teren a continuat apoi în alte trei partizi de exploatare.

  • Nouă anchetați în dosar, de la cele două societăți, un inginer silvic și un pădurar

Pe parcursul anchetei s-a dispusextinderea urmăririi penale și cu privire la săvârșirea infracțiunii de “folosirea fără drept și falsificarea dispozitivului special de marcat”,pentru „fals intelectual”, de asemenea și pentru infracțiunea de ”uz de fals”.
”Prin ordonanța Pachetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, s-a confirmat continuarea urmăririi penale față de nouă persoane fizice, inclusiv un inginer silvic și un pădurar, precum și față de două persoane juridice.
În total, față de cele nouă persoane fizice și două persoane juridice se efectuează cercetări pentru comiterea a peste 350 de acte materiale privind infracțiunile menționate”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava emis duminică, 6 aprilie.

  • Mijloace de transport lemn de 80.000 de euro, ridicate în cadrul anchetei

Pe 2 aprilie, prin ordonanța procurorului, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui ansamblu auto în valoare de 35.000 euro, asupra unui alt ansamblu auto, în valoare de 30.000 euro și a unei remorci în valoare de 15.000 euro, toate fiind ridicate și depozitate în spațiul special amenajat al IPJ Suceava din localitatea Stroiești.
Bunurile de 80.000 de euro vor servi la recuperarea prejudiciului, dacă ancheta va confirma în totalitate neregulile descoperite.
Cercetările din acest complex dosar sunt continuate de către polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru probarea întregii activități infracționale, stabilirea participației penale a tuturor persoanelor implicate și tragerea la răspundere a acestora.
Toți cei cercetați în acest dosar se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.



Recomandări

Afaceriștii ilegali cu lemn nu mai pot scăpa ușor transportând cantități mai mici. Mașinile se confiscă dacă sunt prinși a doua oară

Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava

Afaceriștii ilegali cu lemn nu mai pot scăpa ușor transportând cantități mai mici. Mașinile se confiscă dacă sunt prinși a doua oară

Autotrenuri de 80.000 de euro confiscate și prejudiciu de peste 65.000 de euro din exploatare lemn, în cazul unei rețele în care ar fi implicat și personal silvic

Autotrenuri de 80.000 de euro confiscate și prejudiciu de peste 65.000 de euro din exploatare lemn, în cazul unei rețele în care ar fi implicat și personal silvic