La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, a fost lansată cartea „Crai nou pe cerul Bucovinei” (Suceava, Editura Mușatinii, 2024), semnată de scriitoarele și jurnalistele Doina Cernica (Suceava) și Maria Toacă (Cernăuți). Volumul și autoarele au fost prezentate de Maria Olar (președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”) și de dr. Alis Niculică.
„Paginile volumului nostru nu cuprind, nici nu aveau cum, totalitatea manifestărilor desfășurate pe meleagurile sucevene și cernăuțene, dar sperăm ca cititorul să simtă unitatea sudului și nordului Bucovinei în dragostea și mândria pentru acest tânăr de uriaș talent și de intensă simțire românească, pentru acest Crai nou al Bucovinei întregi”, au spus autoarele acestei cărți, completând că sugestia acestei cărți aparține autorului Bibliografiei Ciprian Porumbescu (și a multor altor lucrări). „Îi mulțumim, așadar, scriitorului Ion Filipciuc, după cum îi mulțumim și universitarului Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, pentru impunerea sărbătoririi lui Ciprian Porumbescu la nivel național și pentru impulsul dat creatorilor în susținerea acesteia. Nu în ultimul rând, pentru sprijinul acordat cărții noastre”, au mai explicat Doina Cernica și Maria Toacă.
Coperta I a cărții reproduce o lucrare semnată de regretata artistă bucovineancă Dany-Madlen Zărnescu (sora Doinei Cernica), iar coperta IV prezintă o imagine de la începerea Anului Ciprian Porumbescu în Nordul Bucovinei, lângă bustul lui Iraclie Porumbescu de la Biserica din Boian, și alta, cu „Balada” celor 140 de viori la Stupca, în anul 2023. Responsabil coperte: Gheorghe Zărnescu. Redactor: dr. Alis Niculică.
„După 2003 – Anul Ciprian Porumbescu în Bucovina, 2023 a fost al doilea moment de adunare a energiilor în secolul nostru, al XXI-lea, pentru promovarea unui compozitor bucovinean român, de talie internațională. De aceea, multe din relatările manifestărilor consacrate lui Ciprian Porumbescu, dar și părintelui său și al prozei românești în Bucovina, preotul Iraclie Porumbescu, se rotesc în jurul acestor ani. De asemenea, în bună măsură surprind efortul familiilor Porumbescu și Morariu, închinate aceluiași țel, depășind uneori granițele acestor două decenii”, au scris cele două autoare, în prima pagină a volumului, în loc de prefață („În Bucovina întreagă”).
Eforturile depuse de Leca Morariu în vederea înființării și apoi a apărării în vremuri de război a Muzeului Porumbescu
Președinta Fundației Culturale „Leca Morariu”, Maria Olar, a amintit în câteva cuvinte despre sprijinul pe care i l-a acordat scriitoarea Doina Cernica, în mai toate activitățile Fundației „Leca Morariu”, sprijin fără de care nu s-ar fi descurcat onorabil. Pe lângă numeroasele informații despre Ciprian Porumbescu prezentate în volum de cele două autoare, materiale bine documentate, Maria Olar a venit cu ceva în plus, a vorbit și despre meritele deosebite ale lui Leca Morariu, „despre eforturile depuse fără preget în vederea înființării și apoi a apărării în vremuri de război a Muzeului Porumbescu: inaugurarea, în 1928, în spațiul Primăriei orașului Suceava; 1932 – mutarea în Casa Națională, până în fatidicul 1940, când este dus de Leca la Focșani, pentru două luni, apoi la București, unde Leca se refugiase și continua activitatea de universitar în București și Iași. În 1941, când urma să se întoarcă la Cernăuți, unde își lăsase casa și toate lucrurile, duce din timp piesele muzeale în două localități din sud, Runcu – Romanați și Strejești – Olt, unde au rămas până în 1947, când le recuperează și le duce la locuința lui din Râmnicu Vâlcea, unde se refugiase, din 25 iunie 1944. În 23 august 1948, inaugurează aici Muzeul Porumbescu, pentru ca mai târziu să fie solicitat pentru colaborarea cu Muzeul de Istorie sucevean, în vederea completării Muzeului Porumbescu”.
„Volum care cuprinde și poezie și muzică, și bucurie și tristețe, dar care este, mai ales, istorie și prezent”
Dr. Alis Niculică a spus că volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei” „este o carte ce strânge într-un frumos buchet articolele publicate de-a lungul vremii, de jurnalistele Doina Cernica și Maria Toacă în «Zori noi»și apoi în «Crai nou»-ul sucevean, respectiv în «Zorile Bucovinei»cernăuțene și, când acest ziar a apărut doar în format electronic, pe internet.(…) Volumul are un titlu inspirat ales, care cuprinde și poezie și muzică, și bucurie și tristețe, dar care este, mai ales, istorie și prezent. Cele două autoare și-au legat destinele cu multe decenii în urmă, pentru Cuvânt, pentru Adevăr, pentru Bucovina. Împreună au durat un pod tainic între sud și nord, între nord și sud, împodobit și întărit cu fiecare carte pe care o realizează împreună”.
Tot dr. Alis Niculică apreciază că volumul „Crai nou pe cerul Bucovinei”„este un nou omagiu închinat celui mai îndrăgit compozitor al Bucovinei. Este de fapt un omagiu multiplu, deoarece fiecare text vorbește fie despre o întâlnire sau o carte, fie este un interviu sau corespondență, fie este vorba despre o manifestare în care a fost evocată figura mereu tânără și luminoasă a lui Ciprian Porumbescu”.
Evenimentul s-a desfășurat pe 17 septembrie 2024 și a fost moderat de dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei, și de Simona Adamovici, dr. în istorie, tot de la bibliotecă. De organizare s-au ocupat Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” și Fundația Culturală „Leca Morariu”.