Riscurile generate de oxidanți și virtuțile vitaminelor, folositoare pentru menținerea stării de sănătate, sunt puse sub semnul întrebării de o serie de studii recente care au evidențiat pericolul consumului excesiv al unora dintre aceste micronutrimente, informează AFP.
„Toată lumea este bulversată, pentru că, în mod logic, vitaminele și antioxidanții ar trebui să acționeze contra bolilor, dar toate datele clinice ne arată că nu există nici o diferență”, a explicat medicul Toren Finkel, directorul Centrului de medicină moleculară din cadrul National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.
„Acest lucru înseamnă că trebuie să ne revizuim ipotezele despre mecanismele bolilor și despre rolul oxidanților. Întotdeauna am plecat de la ideea că oxidanții sunt dăunători pentru organism, dar în ultimii 10 ani am început să ne dăm seama că această idee nu este neapărat adevărată”, a precizat același cercetător.
Astfel, cercetătorii au arătat că celulele folosesc oxidanții pentru a semnaliza o inflamație și că acestea nu sunt întotdeauna dăunătoare pentru organism, având uneori un rol folositor.
„Trebuie deci să ne întoarcem în laborator pentru a efectua cercetări cu celule sau cu animale pentru a înțelege mai bine rolul oxidanților și al vitaminelor”, a declarat profesorul Finkel.
Consumul excesiv de vitamine nu este neapărat benefic
„Timp de mulți ani am folosit aceste vitamine fără a le cunoaște efectele. Dispunem de multe date care arată că o carență de vitamine este nefastă, dar acest fapt nu înseamnă că un consum excesiv de vitamine este benefic”, a adăugat același savant.
Astfel, un studiu publicat pe 11 octombrie în Statele Unite a evidențiat o creștere cu 17% a riscului de cancer la prostată la bărbații care iau vitamina E în cantități mari.
Un alt studiu american, realizat pe femei, publicat pe 10 octombrie, a relevat faptul că multivitaminele sunt inutile în tratamentul unor boli și cresc ușor riscul de mortalitate.
Încă din 2007, oamenii de știință au descoperit existența unei legături între riscul ridicat de diabet la adulți și suplimentele de seleniu.
Problema „este că publicul crede că mai mult înseamnă mai bine și fără pericol”, a declarat David Schardt, nutriționist la Center for Science in the Public Interest, o organizație cu scop nelucrativ.
„Însă, acum, am descoperit că anumite vitamine, luate în cantități mari, pot avea efecte nefaste neașteptate, pe care nu le înțelegem”, a adăugat David Schardt.
„Există un număr mare de persoane care au încredere, aproape ca o religie, în vitaminele lor”, o atitudine încurajată de o industrie care generează 20 de miliarde de dolari în fiecare an în Statele Unite, unde jumătate din populație consumă aceste suplimente alimentare, a explicat același nutriționist.
În plus, producătorii de vitamine pot să atribuie toate virtuțile din lume vitaminelor lor, în Statele Unite, cu o singură excepție: nu pot să pretindă că ele tratează bolile.
Unii consumatori pot ajunge la doze exagerat de mari și potențial riscante
Patsy Brannon, profesor de nutriție la Universitatea Cornell din New York, afirmă că cel mai adesea persoanele care se hrănesc bine și aleg alimente vitaminizate sunt acelea care iau suplimente de vitamine. Astfel, ele pot să ajungă repede la doze exagerat de mari și potențial riscante.
Aceste suplimente sunt totuși necesare pentru anumite persoane, precum femeile însărcinate și persoanele în vârstă suferind de carențe cronice.
Însă pentru populația generală, un regim alimentar sănătos, compus din legume și fructe, bogate în fibre, și din proteine animale, furnizează vitaminele și celelalte micronutrimente necesare.
Un studiu publicat la sfârșitul lunii august în Journal of Nutrition a arătat faptul că un număr mare de americani se hrănesc nesănătos și nu iau suplimente vitaminizate.
Astfel, 25% dintre ei prezintă carențe de vitamina C, 34% carențe de vitamina A și 60% carențe de vitamina E, care se găsesc mai ales în fructe și legume.