Dacă organizați o petrecere și nu știți exact cu ce băuturi să vă serviți invitații, puteți încerca să puneți pe masă un sortiment de vin spumant. Este o alternativă foarte bună pentru pretențioasa șampanie, poate fi servit în același mod ca și aceasta, avantajul fiind acela că este o soluție mai accesibilă.
Nu trebuie să subestimați calitățile vinului spumant. Este adevărat, această băutură nu are același statut ca și o marcă pretențioasă de șampanie, însă este de efect, oferind același stil și aceeași eleganță, dar la un preț cu mult mai mic. În ultimii ani, consumatorii au început să descopere avantajele și beneficiile vinului spumant, așa că pe piață există o gamă destul de variată de sortimente, din care veți găsi cu siguranță unul pe placul dumneavoastră.
Vinul spumant este un foarte bun aperitiv. Fiind servit la fel ca și șampania, poate juca foarte bine „rolul” acesteia când vă întâmpinați invitații la o petrecere sau la un eveniment aniversar. Totuși, nu este niciodată cazul să exagerați cu servirea vinului pe post de aperitiv. Dacă, de exemplu, petrecerea începe după-amiaza sau seara devreme, este foarte probabil ca invitații să nu fi apucat să mănânce înainte. De aceea, nu este indicat să serviți mai mult de două pahare ca aperitiv, întrucât acidul din vinul spumant poate tăia pofta de mâncare.
Completează mâncarea
În schimb, un vin spumant bun poate fi servit fără rezerve împreună cu mâncarea. La fel ca și șampania, vinul spumant completează în mod fericit diverse feluri de mâncare, pretențioase ori mai puțin pretențioase. De exemplu, sortimentele de vin spumant mai seci se potrivesc excelent cu cartofi și friptură, dar și cu fructe de mare și sushi, întrucât aciditatea din vin contrabalansează efectele uleiurilor și grăsimilor din preparate. În schimb, sortimentele mai dulci se servesc cel mai bine cu fructe.
Servirea
În general, vinul spumant trebuie ținut la frigider numai 45 de minute înainte de a fi servit. Nu fiți tentați să îl răciți mai mult, întrucât există riscul să-și piardă din gust și din miros și nu va mai avea același efect și nici nu va mai fi la fel de apreciat. El se servește în pahare de șampanie înalte și subțiri, dar, dacă nu aveți așa ceva la îndemână, paharele standard de vin sunt un foarte bun înlocuitor. Dacă este oferit ca aperitiv sau dacă nu serviți și mâncare „consistentă” la petrecere, puteți asocia vinul spumant numai cu gustări sau sandvișuri.
Sortimente
În ceea ce privește vinul spumant, acesta poate proveni de oriunde din lume. Cele produse în Australia, Noua Zeelandă sau Statele Unite sunt mai fructate, în timp ce țările din Lumea Veche produc vinuri spumante mai „tradiționale”: sortimentul spaniol Cava și cel italian Prosecco sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume pentru gustul lor deosebit. Dacă doriți ceva special, puteți opta pentru un vin spumant roze sau unul roșu.