Rețete de post

Vinete umplute



6 vinete, 6 cepe mici, 2 morcovi, 2 rădăcini păstîrnac, sare, 2 rădăcini pătrunjel, 2 căpățîni usturoi, 1 legătură verdeață, 1 țelină, 1 pahar ulei, 1 kg. roșii
Vinetele se curăță de coajă, se taie în jumătate pe lungime, se scoate miezul, se opăresc în apă clocotită cu sare și se lasă deoparte. Se curăță restul de legume, rădăcinoasele se dau pe răzătoarea mare, ceapa se toacă, usturoiul se pisează, iar miezul de vinete se toacă. Toate se pun să se înăbușe în 1/2 pahar de ulei și puțină apă. Amestecul se sărează și piperează după gust, se adaugă verdeața tocată și cu el se umplu jumătățile de vinete. Acestea se așează într-o tavă, se pun peste și printre ele felii de roșii, se toarnă uleiul rămas și se dă la cuptor. Sînt gata cînd scade bine sosul. Se servesc reci.
Conopidă la cuptor
1 conopidă potrivită, 6 cartofi, ulei, 3 linguri pesmet, sare, piper, pătrunjel și mărar verde
Conopida se desface buchețele și se pune la fiert pentru 15 min. în apă cu sare. Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se taie felii. Se unge o tavă cu ulei și se pun cartofii și conopida în straturi, avînd grijă ca ultimul strat să fie de conopidă. Între straturi se pune sare și piper. Deasupra ultimului strat de conopidă se pune pesmetul și verdeața tocată. Se dă la cuptor pentru 15 min.
Se servește atît caldă, cît și rece, cu salată.