Cantitățile de carne de porc din producția internă vândute în decembrie sunt cu mult sub estimările crescătorilor, într-o lună în care livrările sunt în mod normal mai mari cu aproximativ 30%, deși prețurile sunt în scădere, a declarat, sâmbătă, Gheorghe Caruz, președintele patronatului crescătorilor de porci din România.
„În acest an, vânzările noastre nu au crescut, deși prețurile sunt mai mici cu circa 30.000 de lei vechi pe kilogramul de carne în carcasă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a spus Caruz. El a precizat că în prezent prețul unui kilogram de carne în carcasă este de 65.000-70.000 lei vechi, față de 90.000-98.000 lei vechi în decembrie 2005.
Președintele patronatului apreciază că o posibilă explicație a acestei situații ar putea fi scoaterea pe piață a stocurilor de carne din import, multe firme recurgând la această variantă, pentru a nu plăti penalități după data de 1 ianuarie 2007.
Producătorii din sectorul agroalimentar vor plăti o taxă de penalizare dacă la data aderării României la UE vor avea stocuri mai mari decât media anilor anteriori.
Necesarul anual pentru asigurarea cu carne este de 11 milioane de porci, din care 4,5 milioane provin din gospodăriile populației, iar aproximativ un milion de porci se găsesc în unitățile de tip industrial.
„În România sunt tăiați de Ignat peste patru milioane de porci”, a afirmat Caruz, menționând că o mare parte din consumul intern înregistrat de-a lungul anului este asigurat de importuri.
În ceea ce privește situația crescătorilor români după aderarea la UE, Caruz afirmă că este de așteptat ca unii dintre aceștia să dispară din piață, întrucât nu au efectuat investiții pentru modernizarea unităților, în special în ceea ce privește respectarea normelor de mediu.





