Vânzarea cărnii de porc din gospodării agricultorilor care dețin cel mult trei animale va fi interzisă în perioada sărbătorilor de iarnă, produsele fiind destinate doar consumului propriu, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a diferențiat crescătoriile de porci în trei categorii, în funcție de numărul animalelor, respectiv exploatații nonprofesionale (gospodării), cu până la 3 porci, microferme – cel mult 20 și exploatații profesionale – peste 20 de porcine.
„Porcii proveniți din exploatații nonprofesionale pot fi tăiați în mod tradițional, sub supraveghere sanitară veterinară și cu efectuarea examenului trichineloscopic. Carnea provenită de la porcii crescuți în sisteme nonprofesionale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploatația de origine”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Carnea porcinelor crescute în microferme va putea fi vândută exclusiv în județul respectiv, în timp ce exploatațiile profesionale au dreptul să comercializeze produsele pe piața națională.
Proprietarii fermelor comerciale autorizate pot vinde carnea la nivel național, prin unități autorizate sanitar veterinar, și trebuie să sacrifice porcinele în abatoare autorizate.
De asemenea, unitățile de transport al animalelor trebuie să fie autorizate sanitar veterinar, se mai precizează în comunicat.
Carnea de porc comercializată pe piața națională trebuie să fie marcată cu o ștampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 centimetri, care cuprinde informații privind numele țării, codul județului, numărul autorizației sanitară veterinară a unității și numărul de identificare al medicului veterinar oficial care a realizat inspecția cărnii.
Conform normelor europene, aplicabile de la 1 ianuarie 2007, tăierea porcilor va fi precedată de anestezierea animalelor.
Măsură
Vânzarea cărnii de porc din gospodării va fi interzisă pe perioada sărbătorilor






