Usturoiul este una dintre cele mai cunoscute legume, fiind extrem de apreciat atunci când vine vorba de saramurile de pui sau de pește, de prepararea șuncilor, a cârnaților, piftiilor, a ciorbelor de fasole, a iahniilor și nu numai.
Usturoiul a fost cunoscut și utilizat din cele mai vechi timpuri, fiind un element de bază în alimentația unor mari popoare: egipteni, greci, romani sau evrei. Această legumă este foarte bogată în substanțe nutritive, cât și în vitamine, ce se găsesc mai ales în frunzele verzi.
Mirosul puternic pe care îl produce se datorează substanței numite alicină. Există mai multe varietăți de usturoi, însă cel mai des întâlnite sunt: usturoiul alb (cel mai folosit), usturoiul gri sau galben (care este mai puțin savuros decât cel alb), usturoiul roz de Lautrec și cel violet de Cadours.
Fie că este consumat crud, sub formă de mujdei, sau atunci când se folosește la diferite feluri de mâncare, usturoiul, pe lângă faptul că este foarte gustos, este și foarte sănătos. Este bogat în vitamine (B1, C), minerale (iod, fosfor, calciu, seleniu, cobalt, magneziu, potasiu, siliciu), enzime, aminoacizi, dar cea mai importantă substanță, alicina, are un foarte puternic efect antibiotic.
Atunci când cumpărați usturoi, aveți grijă să fie proaspăt, cățeii să fie sănătoși, tari și fără pete maronii. Usturoiul trebuie păstrat într-un loc uscat, la adăpost de ger sau de aburi. De asemenea, îl puteți congela. Mai întâi, acesta trebuie curățat, tăiat în bucăți mici și în cazul în care este puțin umed, trebuie uscat. Abia după aceste operațiuni se pune în pungi de plastic și se bagă la congelator.
Ingredient pentru multe rețete
Crud sau gătit, există nenumărate rețete care folosesc drept condiment usturoiul. În stare crudă, acesta se folosește la împănarea fripturilor sau pentru condimentarea feliilor de pâine atunci când doriți să preparați bruschette. În stare crudă, dar zdrobit, usturoiul este folosit la prepararea marinatelor, a mujdeiului, la condimentarea salatelor, cartofilor, sosurilor. De asemenea, usturoiul se numără printre ingredientele multor rețete de supă, a unor preparate pe bază de roșii, cum ar fi, spre exemplu, sosurile pentru paste, la prepararea cărnii de vită, miel, porc, pasăre sau pește.
Una dintre cele mai cunoscute modalități de folosire a usturoiului este mujdeiul. Pentru prepararea acestuia se curăță cățeii se usturoi și se zdrobesc. Se pune deasupra puțină sare mare și apoi puțină apă. Foarte apreciată este și maioneza de usturoi. Și în acest caz se zdrobesc cățeii de usturoi și se freacă până se obține o pastă fină. Se adaugă apoi câteva picături de ulei de măsline, puțină zeamă de lămâie și, în funcție de preferințe, pătrunjel tocat fin și, eventual două linguri de smântână.
Usturoiul se folosește și pentru prepararea faimosului sos tzatziki. Se folosesc cantități egale de maioneză de usturoi și smântână sau iaurt, peste care se rade castravete și se adaugă mărar și frunze de busuioc.
Chiar dacă este foarte sănătos, usturoiul trebuie consumat cu moderație.
El este iritant pentru stomac și pentru aparatul urinar. În plus, lasă o respirație urât mirositoare și nu este tolerat de persoanele care suferă de tulburări digestive.