UPDATE Arest la domiciliu pentru Delia Moldoveanu și directorul APIA România, Dorel Benu.
Tribunalul Suceava a decis vineri la amiază să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Suceava față de Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, respectiv Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA România.
Împotriva celor doi s-a luat măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu ziua de astăzi, 6 iunie.
Atât Delia Moldoveanu, cât și Dorel Benu nu au voie să părăsească domiciliile în care locuiesc și nici să ia legătura cu ceilalți inculpați și martori din dosar, dar nici cu angajații APIA.
Audieri maraton în cazul celor patru persoane reținute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, sub acuzația de fraude cu fonduri europene prin intermediul exploatațiilor agricole și zootehnice înființate fictiv.
Dacă în faza de urmărire penală de la sediul DNA Suceava lucrurile au mers foarte rapid, suspecții prevalându-se de dreptul de a nu da declarații, lucrurile s-au schimbat radical în fața judecătorului.
Cel mai mult a zăbovit Delia Moldoveanu, principalul suspect din dosar, care a vorbit mai bine de trei ore, declarații amănunțite oferind și celelalte persoane reținute în cursul zilei de miercuri, respectiv Dorel Gheorghe Benu, șeful APIA România, medicul veterinar Neculai Toma și consilierul județean Ioan Piticari.
În final, s-a decis ca Ioan Piticari și Neculai Toma să fie cercetați în libertate. În ceea ce îi privește pe Delia Moldoveanu și Dorel Gheorghe Benu, instanța a decis să amâne pronunțarea pentru ziua de astăzi.
Primul dintre reținuți care a ajuns la Palatul de Justiție a fost consilierul județean Piticari. Acesta a avut în una din rude un susținător mai mult decât înfocat, una dintre jurnaliste fiind lovită în timp ce încerca să-și facă meseria. După audieri, Ioan Piticari a ieșit din sediul instanțelor de judecată și a declarat că este liber. Acest amănunt s-a datorat faptului că ordonanța sa de reținere expirase încă de la orele 14.30.
Duba poliției a adus și lotul doi, în frunte cu Delia Moldoveanu, care și-a mascat cătușele de pe mâini cu un sacou, în timp ce directorul APIA Dorel Benu și medicul veterinar Neculai Toma au venit cu aceeași pereche de cătușe.
Delia Moldoveanu conducea în realitate APIA Suceava
Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerat de anchetatori unul dintre capii rețelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcționara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracțiuni: acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.
„Rolul esențial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracțională a consilierilor și șefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influența și relațiile pe care le avea la nivelul APIA Central București și apoi cu factori de decizie și control din cadrul direcțiilor agenției (DACIS, IACS etc.). Analiza acțiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Județean Suceava al APIA în baza relațiilor importante pe care le are și cultivă la nivelul APIA București și în mediile de influență ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
Potrivit procurorilor, Delia Moldoveanu și alte două funcționare din cadrul APIA Suceava, în mai multe rânduri, folosind și fondurile Sindicatului Funcționarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paști, au achiziționat diverse produse alimentare și tradiționale specifice zonei Bucovina de la societăți comerciale și le-au oferit unor persoane cu funcții de conducere de la APIA central București, în scopul asigurării protecției în cazul desfășurării unor activități de control.
Directorul general al APIA, îngerul păzitor al Deliei Moldoveanu
Pentru a-și putea continua acțiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu își crease o adevărată rețea de prieteni, cunoștințe și relații la nivelul APIA Central. Printre aceștia se număra însuși directorul general, Dorel Gheorghe Benu.
„Deși lua cunoștință despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfășurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcționarii APIA CJ Suceava. Deși DNA ST Suceava a mai transmis în atenția directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de 6 solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenție și în special a modului în care funcționarii APIA CJ Suceava nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Pentru că bunele relații pe care și le cultivase la București erau deja de notorietate, o parte dintre angajații APIA Suceava îi cereau Deliei Moldoveanu să intervină pe lângă directorul general Benu în vederea efectuării unor plăți preferențiale în ceea ce privește o serie de drepturi bănești câștigate în instanță.
De asemenea, directorul general Dorel Benu a bugetat și posturi pentru APIA Suceava, la cererea și după bunul plac al Deliei Moldoveanu, de la un număr de 16 la 32, directorul solicitându-i să refacă și să falsifice notele de fundamentare.
Pentru faptele de care este acuzat, procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală față de Dorel Benu pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de foloase necuvenite, în formă continuată, respectiv favorizarea făptuitorului.
Complicitatea medicilor veterinari
Pentru obținerea ilegală de subvenții în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele a diverși fermieri, le-au înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor și în Baza Națională de Date a ANSVSA, în vederea obținerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic.
Unul dintre cei mai activi medici veterinari în domeniul înființării unor astfel de exploatații era Neculai Toma, care avea ca rază de activitate Horodnic de Jos și Horodnic de Sus. Pentru completarea dosarelor de subvenție cu pașapoartele animalelor, Toma a solicitat copii xerox de la DSVSA Suceava pentru 1.000 de astfel de documente.
El este cercetat acum pentru înșelăciune, în formă continuată, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracțiuni de înșelăciune, în formă continuată și instigare la comiterea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată.
Faptele, așa cum au fost descrise de procurori
Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracțională era extrem de bine organizată.
„La nivelul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Centrul Județean Suceava, funcționari cu atribuții de verificare și aprobare a dosarelor de subvenție au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenții, în perioada 2010 – 2013, cu încălcarea legii și nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și I.F. cu acest domeniu), precum și în cazul unor parohii și mănăstiri din județul Suceava ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenții în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava)”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.
Cadoul de asistență juridică, de 55.000 de lei, primit de avocata Anca Popovici din partea prietenei Delia Moldoveanu
Potrivit anchetatorilor, la constituirea grupării a contribuit directorul executiv adjunct Delia Moldoveanu, care ar fi atras și alte persoane din afara instituției, determinându-l astfel pe directorul general APIA, Dorel Gheorghe Benu, să mențină în condiții ilegale un contract de asistență juridică încheiat de Centrul Județean APIA Suceava cu un avocat, având în vedere relațiile foarte apropiate/de prietenie dintre avocatul respectiv și Delia Moldoveanu.
„În acest context, Benu Gheorghe Dorel l-a determinat pe directorul executiv al Centrului Județean APIA Suceava să semneze în condiții ilegale contracte de asistență juridică și de prestări serviciu, nefiind respectată legislația în domeniu (OUG nr. 26/2012), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 55.000 de lei”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Surse din rândul anchetatorilor arată că avocatul care a beneficiat de aceste favoruri este Anca Popovici, cercetată în libertate pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.