Uniunea Europeană (UE) a hotărât, joi, să consolideze controalele asupra alimentelor importate din anumite regiuni ale Japoniei, pentru a se asigura că nu au fost supuse unor contaminări radioactive, relatează AFP.
„Pentru a limita mai mult riscurile potențiale la adresa securității rețelei sale alimentare, Uniunea Europeană a hotărât să consolideze controalele asupra importurilor de hrană și de alimente pentru animale din anumite regiuni ale Japoniei, unde producția ar fi putut fi afectată de accidentul de la centrala nucleară Fukushima”, a anunțat Comisia Europeană (CE).
Aceste controale suplimentare au fost aprobate de țările Uniunii, la propunerea Comisiei, în cadrul unei reuniuni, joi, a Comitetului Permanent pentru Rețeaua Alimentară și Sănătate Animală.
Ele vizează 12 prefecturi din Japonia, între care „cele patru cele mai afectate de accident”, precizează Bruxelles-ul, și anume Fukushima, Tokyo, Gunma, Ibaraki, Tochigi, Miyagi, Yamagata, Niigata, Nagano, Yamanashi, Saitama și Chiba.
Produsele alimentare din aceste regiuni vor fi testate înainte de a pleca din Japonia și vor fi însoțite de un document oficial care va certifica faptul că nu conțin particule radioactive în proporții superioare pragurilor sanitare autorizate în Uniune.
Teste suplimentare vor fi realizate, la întâmplare, asupra acestor bunuri, la sosirea lor în Europa. Dacă nivelurile autorizate sunt depășite, ele vor fi distruse sau trimise înapoi, în Japonia.
Produsele din alte regiuni japoneze vot fi însoțite de un certificat de origine și vor fi, de asemenea, supuse unor teste, la întâmplare, pe teritoriul Uniunii.
Aceste măsuri urmează să intre în vigoare la sfârșitul săptămânii și vor fi reexaminate lunar.
Bruxelles-ul a recomandat, deja, săptămâna trecută, țărilor Uniunii să procedeze la controale de radioactivitate asupra alimentelor importate din Japonia.
Totodată, Comisia dă asigurări că riscurile pentru sănătatea europenilor sunt „slabe”, mai ales din cauza volumelor mici importate din Japonia, și anume 9.000 de tone de fructe și de legume, în 2010, în valoare totală de 187 de milioane de euro, și câteva produse din pește, în valoare de 18 milioane de euro.
Uniunea Europeană consolidează controalele asupra alimentelor importate din Japonia
