Un grup de cercetători americani a descoperit posibilitatea unei legături între prezența unor markeri genetici de un anumit tip și riscul de obezitate produs de consumul băuturilor carbogazoase.
Anumiți markeri genetici ar putea explica de ce unii consumatori de băuturi carbogazoase sau alte băuturi îndulcite artificial sunt mai predispuși la obezitate decât alții, informează site-ul postului american de televiziune Fox News.
În cadrul unui nou studiu descris în The New England Journal of Medicine, participanții care au în ADN acești markeri într-o cantitate mai mare decât alții au reieșit ca fiind supuși unui risc mai ridicat de obezitate. În plus, cu cât au băut mai multe băuturi cu îndulcitori, cu atât a crescut și diferența între cele două grupuri în ceea ce privește riscul de obezitate.
Markerii aceștia nu sunt ceva nou în știință, persoanele care îi au fiind considerate genetic predispuse la obezitate. Totuși, specialiștii dețineau până acum prea puține informații despre cum greutatea oamenilor care au asemenea markeri în ADN este influențată de mai mulți factori ai stilului de viață, cum ar fi tipurile de mâncare și băutură consumate.
„Datele noastre sugerează că factorii genetici și de mediu ar putea avea un efect combinat asupra riscului de obezitate. În cazul celor care au deja un risc genetic ridicat, riscul de obezitate ar putea fi diminuat prin alegerea unor băuturi mai sănătoase”, a spus un cercetător din cadrul studiului, Lu Qi, profesor asistent la Școala Harvard de Sănătate Publică.
Qi și colegii săi au analizat informații de la peste 33.000 de adulți participanți la trei studii derulate în anii ’80 și ’90. O dată la patru ani, subiecții au fost chestionați despre mâncarea și băuturile consumate.
Participanților li s-au analizat și genoamele pentru identificarea a 32 de markeri genetici legați de obezitate. Pe baza numărului și a tipului de markeri genetici, fiecare a primit un scor care a reflectat predispoziția genetică la obezitate. Legătura dintre genetică și obezitate a rezultat ca fiind mai puternică printre consumatorii de băuturi îndulcite artificial.
Cu fiecare 10 puncte adăugate la scorul riscului genetic, predispoziția spre obezitate a crescut cu 35 la sută în cazul celor care consumau mai puțin de o porție lunară de băuturi cu îndulcitori , dar a crescut cu 59 la sută între cei care beau de la una la patru porții lunar și cu 235 la sută în cazul celor care consumau una sau două porții pe zi.
„Descoperirile noastre atrag atenția asupra nevoii de a testa niște metode de intervenții care să reducă aportul de băuturi dulci și care să servească drept mijloc de reducere a riscului de obezitate și de boli conexe”, au scris cercetătorii în numărul din 21 septembrie al revistei New England Journal of Medicine.
Băuturile îndulcite contribuie, cel mai probabil, la obezitate pentru că au un nivel ridicat de calorii, dar nu satisfac apetitul, motiv pentru care, de multe ori, oamenii nu reduc aportul de calorii din mâncare, pentru a compensa cu cele pe care le consumă în formă lichidă.
Mai multe studii sunt necesare în continuare pentru a determina de ce acești markeri intensifică riscul de obezitate în special când oamenii consumă băuturi îndulcite artificial, au mai spus cercetătorii.