Unde a început de fapt viața pe Pământ



Oamenii de știință au o nouă teorie despre apariția vieții pe Terra, variantă care contrazice ipoteza că meteoriții ar fi adus din spațiu pe planeta noastră microorganisme.
Mai mulți cercetători de la Universitatea din Leeds cred că viața pe Terra a început în izvoarele vulcanice submarine.
Ei încearcă acum să simuleze acest proces în laborator, pentru a înțelege cum au apărut primele forme de viață, din elemente chimice precum gazele și mineralele.
Geologul Terry Kee crede că aceste izvoare geotermale subacvatice au funcționat ca adevărate surse de combustibil. Spre exemplu, poate fi obținută energie electrică din reacțiile redox dintre oxigenul din apa mării și gazele hidrotermale.
Anul trecut, cercetătorii japonezi au reușit să obțină energie electrică în acest fel, într-un experiment realizat la mare adâncime sub apă, la Okinawa.
În studiul recent, publicat în revista Astrobiology, oamenii de șiință susțin că în acest fel au apărut primele celule vii pe Terra.
„Unele minerale pot duce la reacții redox geologice, iar ulterior la apariția unui metabolism biologic”, spune autoarea studiului, Laura Barge, de la Institutul de Astrobiologie al NASA.
Geologii au în vedere în special mineralele conductoare de electricitate, cum este fierul și nichelul. Aceste minerale pot produce reacții redox în izvoarele hidrotermale, spun cercetătorii.
Barge precizează că acest fenomen ar putea avea loc și pe alte planete cu un mediu similar, în prezența apei lichide, cum este de exemplu pe satelitul lui Jupiter, Europa, dar și cum era cândva pe planeta Marte.
Cercetătorii vor continua experimentele, ca să afle dacă orice sistem geotermal ar putea produce energia necesară apariției vieții.
Sursa: Daily Mail – Roxana RUSCIOR



Recomandări