Dramatic

Un sucevean fără adăpost are nevoie urgentă de o proteză de șold



Viorel Condrea are nevoie urgentă de o proteză de șold
Viorel Condrea are nevoie urgentă de o proteză de șold

Unul dintre concitadinii noștri are nevoie urgentă de ajutor. Viorel Condrea are 52 de ani. Nu are locuință și de circa zece ani stă în gospodăria unei familii din Burdujeni, unde muncește pentru acoperișul pe care îl are deasupra capului. Pentru mâncarea zilnică și câțiva bănuți, mai ajută la curățenie la trei restaurante din cartier. Are în jur de 50-55 de kilograme. Nu bea, nu fumează, iar cei la care stă vorbesc frumos despre el. Cândva a lucrat. La IFA și apoi la Zimbru, până când fabrica s-a închis.
Cândva a avut și o familie. Cândva poate nu a fost cel mai bun soț și tată. La un moment dat cei doi soți au divorțat, au vândut locuința și au împărțit banii. ”Soția a luat mai mult, ca să-i ajungă să cumpere o garsonieră în care să stea cu fiica noastră. Mie nu mi-au mai ajuns banii pentru garsonieră”, ne-a spus Viorel. De atunci a stat pe unde a fost primit, muncind pentru a avea un acoperiș deasupra capului.
În anul 2000 s-a îmbolnăvit de TBC. A ajuns la 48 de kilograme. Cu tratament, s-a vindecat, dar a rămas cu o tuse chinuitoare. Muncește cât poate pentru a-și asigura traiul zilnic: ”Un milion de lei vechi îmi este destul într-o lună. Chirie nu plătesc, mâncare primesc de la restaurantele de unde car gunoiul… Supraviețuiesc”, povestește Viorel cu voce slabă. Nu a mers niciodată să ceară ajutor social; ne-o spune el și ne confirmă serviciul de asistență socială al Primăriei Suceava. Nu figurează în evidențele lor.
Când vorbește de fiică, lui Viorel îi dau lacrimile. Și le șterge tăcut cu dosul palmei: ”Fetița este medic în Germania. N-am mai văzut-o de când era la liceu în Iași. Ele (n.r. fosta soție și fiica) nu au păstrat legătura cu mine. Fosta soție este plecată de ani mulți în Spania”.
Și ca și cum necazurile și sărăcia nu ar fi fost de ajuns, Viorel Condrea a suferit și un accident: în urmă cu 10 zile, o fractură de șold. Știind că nu are asigurare medicală, a amânat cât a putut prezentarea la medic: ”Am crezut că îmi trece așa, dar n-a mers. A trebuit să vin la spital”.
Spitalul de Urgență Suceava este constant discriminat la împărțirea banilor pentru proteze
Investigațiile medicale au arătat fractura de șold. Ca să mai poată merge și să mai poată lucra are nevoie de o proteză de șold. Medicul ortoped care se ocupă de el, dr. Marius Grămadă, ne-a spus că singura proteză pe care i-ar putea-o asigura spitalul – și asta în condițiile în care își face imediat o asigurare medicală – este cea mai ieftină, recomandată pacienților peste 70 de ani. Dr. Grămadă ne-a explicat și ce înseamnă asta: există mai multe tipuri de proteze, cu durate de viață diferite. De la 5 ani până la 20 de ani. ”Dacă îi punem proteza pe care o avem noi, singura disponibilă, de altfel, peste 5 ani vor începe durerile și indicația va fi de înlocuire”, a precizat doctorul. O proteză adecvată vârstei lui Viorel Condrea costă 4.500 de lei.
De altfel, banii pentru proteze pe care îi primește Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin Casa de Asigurări de Sănătate, este un subiect extrem de sensibil. În zona Moldovei, Suceava primește pentru proteze jumătate din sumele alocate spitalului din Botoșani și de trei ori mai puțin față de spitalul din Bacău, în condițiile în care în spitalul sucevean numărul operațiilor de protezare este mult mai mare față de spitalele menționate. Conform Registrului Național de Endoprotezare, în anul 2014, spitalul din Botoșani a pus 90 de proteze, Bacău – 139, iar Suceava 155. Spitalul din Botoșani a primit 268.000 de lei, la Bacău – peste 300.000 de lei, cel din Suceava 130.000 de lei. ”Nu știm cum se alocă acești bani, pe ce criterii. Am făcut nenumărate cereri atât la Ministerul Sănătății, cât și la Comisia Națională de Ortopedie. Nu s-a rezolvat nimic”, a mai spus dr. Grămadă.
În absența unui sprijin din partea statului, singurul mod în care Viorel Condrea poate fi ajutat este donația privată. Cine poate și dorește să-l ajute, o poate face prin intermediul redacției ”Monitorul de Suceava”.



Recomandări

Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens

Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens
Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens

Un om mușcat de un câine, la Iași, ar fi murit de rabie. Cazurile multiple de turbare din jurul Sucevei produc o îngrijorare majoră

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava