Inechitate

Un polițist purtat pe drumuri aiurea timp de doi ani de procurorii DNA Suceava a primit ca ajutor „fabuloasa” sumă de 800 de lei



Subcomisarul Marius Ciotău, șeful Secției Nr. 4 Poliție Rurală Gălănești
Subcomisarul Marius Ciotău, șeful Secției Nr. 4 Poliție Rurală Gălănești

Știți care e suma cu care te ajută instituția la care ești angajat în cazul în care ești anchetat abuziv timp de doi ani? 800 de lei. Atât și nimic mai mult. De această sumă a beneficiat subcomisarul Marius Ciotău, șeful Secției Nr. 4 Poliție Rurală Gălănești, în urma cererii pe care a adresat-o conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava.
„În urma propunerii comisiei desemnate în temeiul prevederilor Ordinului ministrului nr. 9 din 09.09.2009, solicitarea dumneavoastră a fost aprobată, în limita cuantumului stabilit pentru faza de urmărire penală în acordul cadru încheiat de IPJ Suceava cu Cabinetul de Avocatură Orhean Elena Daniela, conform art. 4, aliniat 10 din actul normativ sus menționat”, se arată în răspunsul pe care subcomisarul Ciotău l-a primit din partea șefilor IPJ Suceava.
Ofițerul consideră că tot ceea ce s-a întâmplat este o imensă bătaie de joc, mai ales că sumele de bani pe care le-a cheltuit sunt mult mai mari, undeva spre 10.000 de euro, asta fără a mai pune la calcul stresul și impactul pe care l-a avut ancheta asupra lui și a familiei sale.
Potrivit lui Marius Ciotău, cei aproape doi ani de anchetă au fost un adevărat coșmar, în care a făcut zeci de drumuri, adrese către diferite instituții, a copiat acte din dosar care arătau negru pe alb că nu are nici o legătură cu acuzațiile aduse, acte depuse apoi la procurorul de caz, pentru ca într-un final să i se comunice că dosarul a fost declinat de la DNA la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, ca în final să vină și singura soluție posibilă: clasarea tuturor acuzațiilor.
În cariera de 20 de ani în poliție a primit doar diplome și mulțumiri
Culmea ironiei face ca subcomisarul Marius Ciotău, în cei peste 20 de ani de activitate în poliție, să nu fi fost niciodată recompensat bănește.
„De-a lungul carierei am primit doar mulțumiri și felicitări scrise, iar în final am fost anchetat pentru că hoții și familiile acestora au dat declarații false în fața unui procuror DNA care le-a acordat o credibilitate totală”, a precizat Marius Ciotău.
Pus la dispoziția șefilor în decembrie 2014, când a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Suceava, subcomisarul Marius Ciotău și-a pierdut funcția de conducere și i s-au impus o serie de obligații. Asta a însemnat automat reducerea salariului, iar în condițiile în care știa că este nevinovat nu a făcut nici un rabat pentru a demonstra acest lucru.
Una dintre consecințe a fost aceea că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava l-a dat în debit pentru a recupera diferite sume de bani cheltuite cu ocazia cercetării judecătorești.
S-a întâmplat în două rânduri, în care ofițerul nu și-a putut achita datoriile, una de 100 de lei și cealaltă de 250 de lei, motiv pentru care Fiscul i-a trimis somații de plată.
O altă nemulțumire a subcomisarului Ciotău este aceea că în toată această anchetă care s-a dovedit un fiasco total i-a fost târâtă și soția.
„Soția mea a fost citată de DNA Suceava în calitate de martor în dosarul în care eu am fost pus sub inculpare. Se știa de la bun început că are dreptul legal să nu dea nici o declarație având în vedere relația soț-soție, și totuși a fost citată. Eu cred că și aici e vorba de un abuz grosolan și o încercare de intimidare a familiei mele, care a fost pusă într-o postură ingrată fără absolut nici un motiv”, a spus Marius Ciotău.
Pus la zid și într-o pseudo-anchetă a postului TV Antena 3
Și de parcă cei doi ani de anchetă nu ar fi fost suficienți, după ce subcomisarul Marius Ciotău și celelalte persoane din dosar au fost absolvite de orice acuzație, postul de televiziune Antena 3 a difuzat un material de aproape 15 minute în care i-a târât din nou în mocirlă pe oamenii abia reabilitați.
A fost o compilație în care s-a plecat de la tăierile ilegale de arbori și s-a ajuns la contrabanda din zonă, context în care s-au prezentat fragmente din înregistrarea blurată ca imagine și distorsionată ca voce a unui individ care dădea nume de polițiști și procurori pe care-i acuza că sunt în spatele acestui fenomen al traficului cu țigări. Și nu au fost singurele afirmații ale acestui „martor” sub acoperire, care a oferit și detalii despre cum el însuși transporta țigări de contrabandă, dar și arme de foc, inclusiv automate, pe care le introducea ilegal în România, via Ucraina.
Printre cei vizați erau comisarul-șef Cristian Macsim, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI), fost „Doi și-un sfert” Suceava, dar și subcomisarul Marius Ciotău, șeful Secției Nr. 4 Poliție Rurală Gălănești.
Cei doi au considerat că în spate este o răzbunare din partea unuia dintre denunțătorii din dosarul din decembrie 2014.
Materialul de pe postul național de televiziune a apărut la scurt timp după ce Monitorul de Suceava a publicat un material prin care anunțam că plângerea depusă împotriva ofițerului de la fostul Serviciu de Informații și Protecție Internă (SIPI) Suceava Florinel Grigore Todiruț a fost retrimisă de judecători la DNA pentru completarea urmăririi penale.
Este vorba de o plângere depusă în cursul anului trecut, la structura centrală a DNA, prin care comisarul-șef Cristian Macsim, fost șef al SIPI Suceava, și polițiștii Marius Ciotău, Ilie Pîrghie și Constantin Chichiriță, toți de la Secția 4 Poliție Rurală Gălănești, au solicitat să se efectueze cercetări față de ofițerul Florinel Grigore Todiruț. Cei patru consideră că sunt elemente din care să rezulte comiterea de către Todiruț a infracțiunilor de abuz în serviciu, inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și uzurparea de calități oficiale. Totuși, plângerea nu a avut sorți de izbândă la procurorul de caz de la DNA, care a dispus clasarea cauzei.
Ordonanța de clasare a fost atacată la procurorul-șef al DNA Suceava, care a menținut soluția, astfel încât s-a ajuns în instanță. Tribunalul Suceava a ajuns la concluzia că plângerea trebuie admisă, astfel încât a fost desființată ordonanța de clasare vizavi de faptele pentru care este acuzat Florinel Grigore Todiruț, iar cauza a fost trimisă la procuror pentru completarea urmăririi penale.
Trebuie spus că Todiruț este cel de la care a plecat efectiv ancheta în urma căreia Cristian Macsim și polițiștii Marius Ciotău, Ilie Pîrghie și Constantin Chichiriță au fost aduși, în decembrie 2014, la DNA Suceava cu jandarmi în vederea audierilor, pentru ca mai apoi unii dintre ei să ajungă și în arestul Poliției Suceava pentru o perioadă de 24 de ore sub diferite acuzații care ulterior nu s-au adeverit, motiv pentru care cauza în ceea ce-i privește a fost clasată.
Plângerea lui Florinel Grigore Todiruț a fost susținută la acea vreme de declarații date din arestul IPJ Suceava de Ion Gheorghe Ciotău și George Romică Ungureanu, pretinși sau chiar reali colaboratori ai SIPI Suceava, indivizi cercetați pentru zeci de furturi și al căror dosar se află încă la Judecătoria Rădăuți.
Pentru ce au fost anchetați subcomisarul Ciotău și colegii săi
Subcomisarul Marius Ciotău, agentul-șef principal Ilie Pârghie și agentul-șef principal Constantin Chichiriță au primit soluție de clasare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, iar ulterior au fost repuși în drepturile de care au fost privați.
Subcomisarul Marius Ciotău, șeful Secției Rurale de Poliție Gălănești, a fost denunțat de unul dintre inculpații pentru un furt, Traian Constantin Moisiuc. Acesta a sesizat că a fost lovit și agresat fizic de ofițer pentru a-l determina să dea declarații în cauza penală în care a fost trimis în judecată.
Procurorii au constatat că nici un martor nu confirmă agresiunea, ba mai mult, Moisiuc nici măcar nu a fost audiat de ofițerul Ciotău. Mai mult, chiar denunțătorul a fost confuz, dând declarații contradictorii. La fel au stat lucrurile și în cazul polițistului Constantin Chichiriță, șeful Postului de Poliție Frătăuții Noi.
Vasile Ilie Pârghie, lucrător în cadrul Secției de Poliție Gălănești, a fost acuzat că în cadrul perchezițiilor din data de 28 octombrie 2013, la locuințele lui Gheorghe Ion Ciotău și George Romică Ungurean, ar fi intrat fără drept în locuințele lor și ar fi exercitat amenințări și violențe asupra lor. Din nou, simple acuzații, care nu au avut vreun fundament și nu au fost susținute de vreo probă.
Cei trei polițiști au fost acuzați de inculpații de furt și că făceau contrabandă cu țigări. Practic, în scenariul hoților, polițiștii erau infractorii, iar ei i-au deranjat în activitatea infracțională.
„La data de 22.XII.2014, la locuințele inculpaților Ciotău Marius, Chichiriță Constantin și Pârghie Ilie Vasile, organele de urmărire penală au efectuat percheziții domiciliare, ocazie cu care nu au fost identificate bunuri sau obiecte care să aibă legătură cu cauza și nici bunuri deținute ilegal, respectiv țigări provenite din activități de contrabandă… Din actele de urmărire penală nu rezultă indicii că cei trei ar fi desfășurat activități de contrabandă sau că ar fi preluat, deținut, transportat, depozitat și vândut bunuri sau mărfuri care trebuiau plasate sub un regim vamal”, au arătat procurorii în ordonanța de clasare.



Recomandări