Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară este beneficiar al unui nou proiect Erasmus Plus de parteneriat strategic între școli, alături de alte școli din Spania, Portugalia, Croația și Italia. Proiectul, cu titlul „Students’ International Knowledge Unveil Lovely Areas” (SIKULA) și cu perioada de derulare 1 septembrie 2017 – 31 august 2019, este coordonat de Istituto di Istruzione Secondaria Superiore “Enrico Medi”, Randazzo, Italia și are ca principal scop promovarea din punct de vedere turistic a regiunilor în care se găsesc școlile partenere. Prima întâlnire transnațională de proiect a avut loc în localitatea La Solana din Spania, la școala IES „Modesto Navarro”, între 20 și 24 noiembrie. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat: director: Tatiana Hladiuc, profesor coordonator: Violeta Iacentiuc și profesor de turism și alimentație: Cristina Lupan. Timp de 5 zile, profesorii din școlile partenere au discutat toate aspectele importante pentru implementarea, diseminarea și evaluarea proiectului, stabilindu-se de comun acord datele pentru toate activitățile de învățare ce urmează a fi derulate. Școala din România va găzdui a treia activitate de învățare, în octombrie 2018. În cadrul echipelor de lucru formate s-a discutat programul pe zile pentru fiecare dintre activitățile de învățare, apoi structura și modul de prezentare a produselor de promovare turistică – rezultate finale ale proiectului. La ultima activitate de învățare din Randazzo – Sicilia, va fi organizată o expoziție a tuturor materialelor realizate în cadrul proiectului, prezentând publicului larg propunerile pentru itinerariile turistice reprezentative atât pentru frumusețile naturale, culturale, istorice ale regiunilor, cât și pentru gastronomia locală. În cadrul primei întâlniri transnaționale s-a organizat și un concurs între echipele de proiect, fiecare venind cu o propunere pentru logo, slogan și mascotă. Profesorii neimplicați în proiect din școala gazdă au votat pentru cele mai reușite propuneri, școala câștigătoare fiind cea din Croația. După cum ne-a declarat coordonatoarea proiectului, profesor Violeta Iacentiuc, „întâlnirea de lucru de la școala spaniolă a fost un start foarte bun pentru acest parteneriat strategic între cele cinci școli europene. Pe lângă activitățile strict legate de planificarea proiectului, s-au vizitat și alte școli de profil din zonă, realizându-se un adevărat schimb de experiență privind învățământul tehnic și profesional. În timpul liber au fost organizate vizite la diferite unități locale de producere a uleiului de măsline, a vinului și a brânzeturilor specifice zonei spaniole Castilla – La Mancha, precum și scurte vizite culturale la San Carlos del Valle și Almagro”. În ultima zi a întâlnirii, participanții au fost invitați la primăria localității La Solana, unde a avut loc o discuție televizată între profesorii europeni prezenți, primar, consilierii locali și reprezentanți ai agenților economici. Echipa română a fost plăcut impresionată de căldura și ospitalitatea gazdelor spaniole, precum și de istoria și cultura regiunii Castilla – La Mancha, mai puțin cunoscută la nivel european din punct de vedere turistic.
Un nou parteneriat european Erasmus Plus la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava






