Un mic dejun copios poate preveni instalarea diabetului și a hipertensiunii arteriale, precum și a obezității, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, publicat în Obesity, informează dailymail.co.uk.
Nutriționiștii le spun de multă vreme persoanelor care doresc să slăbească că este important să ia micul dejun ca un rege, prânzul – ca un prinț și cina ca un om sărac.
Noul studiu confirmă aceste informații și cuantifică influența pe care o are un mic dejun copios asupra greutății corporale.
Un mic dejun copios contribuie la scăderea nivelului de insulină și glucoză din organism, prevenind diabetul și reducând riscul de maladii cardiace, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie. De asemenea, reduce probabilitatea de a simți nevoia unei gustări în timpul zilei, micșorând riscul de obezitate.
La studiu au participat 93 de femei obeze, care au consumat fie un prânz copios, fie o cină bogată, pe parcursul a 12 săptămâni. Dieta zilnică a tuturor, cu un conținut moderat de carbohidrați și grăsimi, totaliza 1.400 de calorii. Primul grup consuma 700 de calorii la micul dejun, 500 la prânz și 200 la cină; al doilea, 200 de calorii la micul dejun, 500 la prânz și 700 la cină. Cina și micul dejun erau identice.
În ceea ce privește grupul care a optat pentru un mic dejun copios, s-a înregistrat o scădere a nivelurilor de grelină, un hormon al apetitului, insulină, glucoză și trigliceride mai mare decât în al doilea grup. Mai mult, după încheierea studiului, persoanele care au optat pentru un mic dejun bogat au pierdut în greutate, în medie, 8,6 kilograme, în timp ce voluntarele care au adoptat obiceiul unei cine copioase au slăbit, în medie, 3,5 kilograme.
De asemenea, circumferința taliei s-a redus cu 8,3 centimetri în cazul primului grup, comparativ cu 3,8 centimetri în grupul al doilea.
Autorii acestui studiu concluzionează că nu este important numai ce se consumă la o masă, momentul acesteia, dieta alimentară corectă, alături de exercițiile fizice fiind indispensabile unei bune stări de sănătate.
Un mic dejun copios poate preveni diabetul și hipertensiunea
