Atât balenele, cât și delfinii au oase pelviene (ale bazinului), în ciuda faptului că nu au picioare care să fie atașate de ele. Prezența oaselor pelviene în scheletul acestor mamifere pare o ciudățenie și, în lipsa unei explicații mai bune, se considera că ele sunt, pur și simplu, niște organe vestigiale – rămășițe ale unor organe care existau la strămoșii tereștri ai acestor mamifere și care urmau să dispară, în cursul evoluției. Dar o descoperire recentă contrazice această idee, arătând că oasele pelviene ale cetaceelor au un rol important în funcția sexuală.
Cercetări realizate la USC și the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM) arată nu numai că acest oase au un scop, dar și că mărimea (poate și forma) lor sunt influențate de selecția sexuală. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Evolution .
Studiul arată că mușchii care controlează penisul foarte mobil al masculilor de cetacee sunt atașați de aceste oase, iar oasele au un rol în controlul mobilității acelor mușchi, deci un rol în reproducere.
Cercetătorii au folosit un scaner 3D cu laser, care a creat modele tridimensionale detaliate ale oaselor pelviene ale diverselor specii de cetacee, și au coroborat aceste date cu alte date disponibile privind mărimea testiculelor în raport cu masa corpului.
Speciile de cetacee mai „promiscue” – la care fiecare femelă se împerechea cu mai mulți masculi, creând astfel o competiție reproductivă între masculi – prezentau nu numai testicule mai dezvoltate, ci și oase pelviene mai dezvoltate, necesare pentru susținerea unor penisuri de asemenea mai mari.
Oasele pelviene ale cetaceelor nu sunt, așadar, organe vestigiale devenite inutile, ci continuă să aibă un rol important în biologia acestor animale.
Sursa: Science Daily