Anchetă procurori

Un fost angajat la bancă și mai mulți oameni de afaceri, trimiși în judecată pentru prejudicierea BCR cu credite de 400.000 de euro



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au trimis în judecată șapte inculpați, într-un dosar privind credite de peste 1,6 milioane de lei încasate ilegal de la BCR Rădăuți. Este vorba de oameni de afaceri din zona Voitinel-Marginea-Vicovu de Sus, care au încasat creditele ori au facilitat încasarea acestora de către parteneri de afaceri, prin falsuri, dar și de un fost angajat al BCR – sucursala Rădăuți, acuzat că a întocmit acte în fals și a făcut verificări fictive pentru a le înlesni celorlalți inculpați accesarea creditelor.
Beneficiarii creditelor. Prejudiciul nu a fost recuperat
Procurorii au arătat că Ionel Doruț Hurjui a fost angajat în funcția de consilier clienți la BCR Rădăuți, iar în perioada decembrie 2008-februarie 2009 a întocmit acte în fals, în sensul că a consemnat în contractele de credit verificări fictive, fapte ce au avut ca rezultat obținerea unor credite în mod injust. Este vorba de credite care au fost accesate de inculpații Viorel Hura, Liviu Olărean și Daniel Iliuț, producând BCR-ului un prejudiciu în valoare de aproximativ 400.000 de euro, rămas nerecuperat. Cele trei firme la care au ajuns cei 1.600.000 de lei sunt SC Vioni Service din Voitinel, administrată de Viorel Hura, SC Construcții SRL Marginea, administrată de Liviu Olărean, și SC Danymar din Vicov, administrată de Daniel Iliuț.
Procurorii au arătat că angajatul BCR a înaintat spre aprobare creditele, semnând pentru garanții care practic nu existau.
Inculpatul Viorel Hura este acuzat de obținerea ilegală a unui credit de 586.000 de lei, Liviu Olărean de obținerea a 618.000 de lei, în timp de Daniel Iliuț are de răspuns pentru un credit în valoare de 400.000 de lei.
Alți complici trimiși în judecată
Cei trei inculpați care au accesat credite au de răspuns pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, în timp ce bărbatul care era angajat la BCR va fi judecat pentru infracțiunile de abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată încă trei inculpați: Daniel Coroamă, Ionel Carcea și Corneliu Gavril Iliuț. Aceștia sunt acuzați că, în calitate de administratori de firme, au emis, în fals, facturi fiscale, pentru inducerea în eroare a funcționarilor băncii comerciale prejudiciate. Practic, ei au fost garanți pentru accesarea creditelor de către cei trei oameni de afaceri amintiți mai sus. Ultimii trei au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Un dosar în care s-a început urmărirea penală din aprilie 2013
Ancheta din acest caz a fost efectuată de ofițeri de poliție de la „Investigarea Fraudelor”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. La propunerea poliției, procurorii au confirmat începerea urmăririi penale față de cei șapte încă din aprilie 2013.
Procesul în care vor fi judecați cei șapte va începe la Judecătoria Rădăuți.
Toți inculpații din acest dosar se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o eventuală condamnare definitivă.
După cum am amintit mai sus, tot prejudiciul costând în creditele luate ilegal a rămas deocamdată nerecuperat.



Recomandări

Cei doi frați care au pus stăpânire pe Pasul Turistic Palma, trimiși în judecată pentru 6 fapte de șantaj și violență față de comercianții din zonă

Șefi de la Lidl și de la o firmă de pază, trimiși în judecată într-un alt dosar privind blocarea roților la mașini

Șefi de la Lidl și de la o firmă de pază, trimiși în judecată într-un alt dosar privind blocarea roților la mașini
Șefi de la Lidl și de la o firmă de pază, trimiși în judecată într-un alt dosar privind blocarea roților la mașini