Un fermier din comuna Marginea, care crește porci și vaci din rase de carne, a făcut senzație pe site-ul de socializare Facebook după ce a postat mai multe fotografii cu un porc uriaș. Într-o poză publicată în luna iulie porcul avea 480 de kilograme, însă între timp exemplarul a depășit jumătate de tonă. Animalul are vârsta de trei ani și este ținut pentru montă artificială.
Povestea porcului gigant și a proprietarului său, Vasile Coraciuc, în vârstă de 44 de ani, a fost publicată de site-ul agrointel.ro, care promovează afacerile în agricultură.
A învățat meserie într-o fermă din Italia
Fermierul în vârstă de 44 de ani s-a apucat de propria afacere, de creșterea porcilor și a vacilor din rase de carne, după ce a lucrat 16 ani în Italia, într-o fermă de creștere a porcinelor. Cu ce a învățat practic acolo și cu economiile strânse, suceveanul a decis, acum trei ani, să își deschidă propria fermă.
Porcul gigant este din rasa Marele Alb și a fost botezat de mărginean „Giorgio”, deoarece a fost adus din Italia. Este unul dintre primele exemplare cu care bărbatul și-a început afacerea, astfel că animalul are și o importantă valoare sentimentală pentru stăpân.
Porcul mănâncă numai ecologic, susține crescătorul
Deși pare paradoxal, porcul nu este obez, fiind ținut la dietă. În cazul în care ar crește și mai mult în greutate animalul ar putea avea probleme cu oasele și ar exista riscul să nu se mai poată deplasa. Porcul, susține fermierul,mănâncă doar grâu, orz, secară, floarea-soarelui, ovăz, lucernă – toate măcinate împreună și administrate sub formă de făinuri. De asemenea, acesta primește zer în loc de apă, zerul fiind considerat aliment de bază pentru creșterea în sistem ecologic.
Porcul a fost păstrat până la această vârstă și nici nu va fi tăiat prea curând, a explicat fermierul, pentru sămânța folosită la monta artificială și pentru dezvoltarea rasei în zonă, mai ales că are solicitări în acest sens.
Bărbatul mai crește și alte rase de porci rare în România. Un exemplu sunt este porcul din rasa Mangalița, cunoscut ca „porcul somon”, pentru calitatea net superioară a cărnii. Porci din această rasă mai sunt crescuți și la Vicovu de Sus, de un localnic care încearcă să-și dezvolte o fermă cu acest profil.
Specialist în monta artificială la porcine
Revenind la crescătorul din Marginea, acesta are în jur de 50 de porci, plus bovine din rase de carne. Bărbatul a declarat că perioada petrecută în Italia, la ferma de porci, a fost cea mai bună școală posibilă pe care putea să o facă în domeniu.
„Realitatea cu care te confrunți într-o fermă bate teoria”, a declarat mărgineanul.
Tot în Italia a făcut suceveanul și un curs în care a învățat cum se face monta artificială la porcine. Datorită acelui curs mărgineanul realizează însămânțări artificiale pentru mai multe ferme din județul Suceava.
Rasa de porci Marele alb
Marele alb, cunoscut și sub numele de Yorkul Mare, este o rasă de porci originară din Anglia. A fost dezvoltată pentru producția de carne, unde oferă rezultate excepționale, fiind una dintre cele mai răspândite rase de porci din lume.
Porcul din rasa Marele alb se distinge prin urechile ridicate, de culoare albă, pielea alb-rozalie și dimensiunile impunătoare, fiind încă de la început un animal destinat producției de carne. Este un animal masiv și rezistent, care suportă foarte bine variațiile climaterice. Masculii sunt folosiți și pentru îmbunătățirea altor rase.
Carnea acestui porc este de foarte bună calitate, cu un conținut redus de grăsime.
Chiar dacă este masiv, porcul din rasa Marele alb este foarte activ, ceea ce îi permite să aibă o viață lungă și o sănătate bună.
Conform specialiștilor, exemplarele bine crescute pot ajunge până la 500 de kilograme, în timp ce în cazuri excepționale pot atinge și chiar depăși 700 de kilograme.