Un compus din vinul roșu protejează neuronii



Resveratrolul, o substanță prezentă în mod natural în strugurii roșii, pare a avea efecte benefice asupra neuronilor, se afirmă într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Georgetown din Statele Unite, informează lefigaro.fr.
Această moleculă ce face parte din familia polifenolilor acordă vinului roșu (cu condiția să fie consumat cu moderație) proprietăți benefice pentru sănătate. De câțiva ani, această moleculă face obiectul multor studii prezentate în reviste științifice prestigioase și și-a demonstrat deja proprietățile antioxidante și pe cele binefăcătoare asupra diabetului, obezității și a cancerului.
Resveratrolul are și un efect protector contra maladiei Alzheimer, afirmă cercetătorii de la Universitatea Georgetown, care au inițiat un studiu clinic de fază II, realizat pe un eșantion de pacienți care suferă de o formă lejeră sau moderată de demență. Acest studiu va avea o durată de un an: jumătate dintre participanți vor primi comprimate de resveratrol pur, iar ceilalți vor primi un placebo. Studiul are scopul de a verifica toleranța participanților la resveratrol, administrat de două ori pe zi în doze importante.
Participanții vor face seturi complexe de analize, precum puncții lombare, imagistică prin rezonanță magnetică și recoltări sangvine, pentru a evalua progresul maladiei Alzheimer, a precizat Scott Turner, coordonatorul studiului.
„Încă din 1997, un studiu publicat în Franța a asociat consumul moderat și regulat de vin roșu cu un risc mai scăzut de declanșare a maladiei Alzheimer. Însă cercetătorii nu au descifrat motivele acestei legături. Mai multe ipoteze au fost lansate, atunci, inclusiv cea despre binefacerile resveratrolului. Acest studiu american este interesant, pentru că va permite verificarea acestei ipoteze”, afirmă profesorul Jacques Touchon, neurolog la CHU din Montpellier.
Mai multe mecanisme pot explica efectul protector al resveratrolului asupra maladiei Alzheimer. S-a demonstrat deja că această substanță are o acțiune antiîmbătrânire la șoareci. „Acest polifenol pare să amelioreze longevitatea și să favorizeze menținerea unor activități fizice și cognitive”, afirmă la rândul său profesorul Norbert Latruffe de la INSERM Dijon, care studiază efectele pe care le are resveratrolul asupra inflamațiilor și cancerogenezei.
Se presupune că resveratrolul ar prelungi viața celulelor nervoase acționând asupra anumitor gene. „El posedă și efecte antiinflamatorii și este un vasodilatator, întrucât permite eliberarea de monoxid de azot”, spune Norbert Latruffe. Însă, deși resveratrolul pare foarte promițător, el prezintă și anumite dezavantaje. „Principala problemă este că este foarte rău absorbit pe cale orală”, spune profesorul Bruno Vellas de la Universitatea din Toulouse.
Rezultatele studiului de fază II coordonat de medicul Turner sunt așteptate de specialiști cu mult interes, dar și cu prudență. Chiar dacă resveratrolul a prezentat deja un grad de eficiență, drumul este destul de lung înainte de lansarea pe piață a unui tratament. „Trebuie să se lanseze ulterior un studiu de fază III pe o scară mai mare și să se observe rezultatele obținute pe pacienți. Însă în cazul maladiei Alzheimer am cunoscut zeci de eșecuri cu alte molecule care erau foarte promițătoare”, afirmă Jacques Touchon.
Dificultatea de a demonstra acțiunea unor molecule precum polifenolii în cazul maladiei Alzheimer depinde și de istoricul bolii. „Leziunile apar cu mulți ani, uneori chiar cu zeci de ani, înainte de apariția simptomelor. Între timp, pacienții compensează. Grație resveratrolului am intrat într-o categorie de produse care permit deplasarea cursorului, prin încetinirea apariției simptomelor și prin menținerea fenomenelor de compensare. Nu vom avea deci un răspuns decât peste mulți ani. Trebuie să rămânem prudenți”, consideră profesorul Bruno Dubois, neurolog la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris.