UE recomandă verificarea nivelului de radiații al alimentelor importate din Japonia



Uniunea Europeană le-a recomandat statelor membre să controleze nivelul de radiații al alimentelor importate din Japonia
Uniunea Europeană le-a recomandat statelor membre să controleze nivelul de radiații al alimentelor importate din Japonia

Uniunea Europeană le-a recomandat statelor membre să controleze nivelul de radiații al alimentelor importate din Japonia, în urma accidentului nuclear din arhipelag, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.
„A fost emisă o recomandare prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF)”, a declarat purtătorul de cuvânt care se ocupă de problemele de sănătate în cadrul Comisiei Europene, Frederic Vincent.
Începând de marți, li se recomandă statelor europene, care vor, să efectueze controale. În cazul depistării unui nivel superior pragului de contaminare radioactivă autorizat, acestea au obligația de a informa Uniunea Europeană.
„Aceste controale se referă totuși la cantități minime” de produse, a precizat Frederic Vincent, subliniind că UE a importat 9.000 de tone de fructe și legume provenind din Japonia în 2010.
UE importă, de asemenea, produse de pescuit, dar acest flux este foarte slab, a precizat Vincent.
Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, s-a declarat din nou foarte îngrijorat, miercuri, de situația din centrala nucleară japoneză Fukushima, vorbind despre o „adevărată catastrofă” și reafirmând că situația a scăpat de sub control.