Trei sfaturi simple pentru a asigura reușita unui regim alimentar



Încercați să slăbiți? Autorii unui studiu american au alcătuit un ghid al sfaturilor practice care ar putea să vă ajute în acest sens, informează site-ul publicației franceze Le Figaro.
Toți aceia care au încercat măcar o dată să slăbească, cu sau fără ajutor de specialitate, știu cât este de dificil să atingă acest obiectiv fixat. Acest lucru este în special adevărat pentru femeile aflate la menopauză, ale căror metabolisme încetinite și schimbări hormonale favorizează acumularea de grăsime în organism. Trei reguli de viață pot să îi ajute pe oameni să slăbească, afirmă autorii acestui studiu, realizat timp de un an pe un eșantion de 123 de femei supraponderale sau obeze, cu vârstele cuprinse în intervalul 50-75 de ani.
Concluziile acestui studiu, publicate în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, au fost obținute de echipa coordonată de Anne McTiernan, profesor la Centrul Fred Hutchinson pentru cercetări în domeniul cancerului, și sunt foarte simple:
Țineți un jurnal – Participantele la studiu au fost sfătuite să fie sincere, precise (trebuiau să noteze mărimea porțiilor mâncate zilnic și conținutul etichetelor calorice), exhaustive (trebuiau să descrie modul de preparare și de asezonare a alimentelor) și să redacteze cu regularitate aceste note (luându-și carnetul peste tot cu ele sau folosind o aplicație pentru telefoane inteligente care le era dedicată).
Rezultatul: femeile care au notat ce au mâncat, în ce moment și în ce cantități au slăbit cu trei kilograme în medie mai mult decât femeile care nu au făcut acest lucru.
Nu săriți peste mese – „Mecanismul prin care o persoană se îngrașă atunci când sare peste mese nu este încă bine cunoscut, dar se pare că postul incită corpul să primească într-o manieră mult mai favorabilă alimentele grase și deci să absoarbă mai multe calorii în total”, au spus autorii studiului. De altfel, săritul peste mese ar putea să reflecte o lipsă generală de atenție față de modul de preparare și de echilibrare a meselor – detalii care sunt esențiale pentru a avea un bun echilibru alimentar.
Rezultatul: Femeile care au sărit peste mese au pierdut în medie cu patru kilograme mai puțin decât acelea care au mâncat la ore regulate.
Evitați să mâncați la restaurant – „Atunci când mâncăm la restaurant, avem mai puțin control asupra compoziției preparatelor și asupra modului de preparare a lor”, a spus Anne McThiernan. Este deci mai dificil să ne hrănim sănătos și echilibrat la restaurant. „Acest fapt este adevărat pentru orice masă luată la restaurant, inclusiv pentru cină, dar impactul asupra scăderii în greutate este mai «flagrant» în cazul prânzului”, afirmă autorii studiului.
Rezultatul: Femeile care au luat masa la restaurant cel puțin o dată pe săptămână au slăbit în medie cu 2,5 kilograme mai puțin decât celelalte.